20. 12. 2017

Bábovka s vaječným likérom a brusnicami

Naša tohtoročná vianočná bábovka.



  • 5 vajec
  • 200g práškový cukor
  • 200g maslo alebo rastlinný tuk (ja som dala Heru maslovú)
  • 250ml vaječný likér
  • 250g polohrubá múka
  • 100g kukuričný škrob
  • 1 kypriaci prášok do pečiva (12g)
  • citrónová kôra z 1/2 citróna
  • 1/2 hrnčeka sušené brusnice
  • tuk na pečenie a múka, strúhanka alebo kokos na vymazanie formy

Formu na bábovku vymažeme poriadne nahrubo stuhnutým tukom na pečenie a vysypeme kokosom, strúhankou alebo hrubou múkou (podľa toho, čo preferujete). Rastlinný tuk (alebo maslo) roztopíme a necháme trochu povychladnúť. Obidve múky a škrob navážime, preosejeme a zmiešame s kypriacim práškom do pečiva. Bielka vyšlaháme do tuha. Žĺtka s cukrom vyšľaháme poriadne do peny a postupne k nim zašľaháme rozpustený vychladnutý tuk, vaječný likér a nakoniec zľahka (už len ručne) primiešame zmes múk a škrobu striedavo s vyšlahaným snehom. Pridáme sušené brusnice,  nastrúhanú citrónovú kôru a jemne ich zamiešame do cesta. Cesto navrstvíme do nahrubo vymazanej a vysypanej formy, stierkou ho trochu posťahujeme zo stredu bábovky viac ku krajom a bábovku upečieme. Ja som piekla na cca 150 - 155 °C asi 55 minút. Riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak. Upečenú bábovku necháme po upečení ešte chvíľku (asi 10 - 15 minút) vo forme a až potom ju vyklopíme. Vychladnutú bábovku pocukrujeme.
Poznámka: Bábovky sa všeobecne odporúča piecť na nižšej teplote (o 20 - 30° menej), ako iné piškótové cestá. Tento recept je vhodný skôr pre väčšie bábovkové formy.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk