3. 11. 2017

Kakaový perníkový koláč s hruškami

Kakaové cesto prevoňané perníkovým korením a hrušky s citrónovou kôrou, rumom a vanilkovým pudingom. Voňavá jeseň na tanieri.



Cesto:
  • 600g polohrubá múka
  • 350g rastlinný tuk na pečenie (ja som dala Heru)
  • 200g práškový cukor
  • 2 lyžice kakao
  • 2 vajcia
  • 1 kypriaci prášok do pečiva (12g)
  • 1 lyžička kopcom korenie na perníky
  • studená voda na zamiesenie (podľa potreby)

Náplň:
  • 1,3 kg hrušky (očistené)
  • 5 lyžíc práškový cukor
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • citrónová kôra z jedného malého citróna
  • 2 ks vanilkový puding (2 x 37g)
  • 2 lyžice rum

V miske rukami zmiesime všetky suroviny na cesto. Cesto sa trochu horšie zmiesuje, môžete (podľa potreby) opatrne pridať trochu studenej vody, záleží aj od veľkosti vajíčok. Ak máte veľké domáce vajcia, vodu nebude ani potrebné pridávať. Zamiesené cesto dáme zachladiť a pripravíme si hruškovú náplň. Hrušky očistíme, ošúpeme a nakrájame na maličké kúsky. Nakrájané hrušky zmiešame s vanilkovým pudingom, cukrom, citrónovou kôrou a rumom. Zachladené cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve rovnaké polovice. Jednu polovicu cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech tak, aby cesto bolo po okrajoch plechu trochu zdvihnuté dohora. Na cesto lyžicou rovnomerne naložíme hruškovú náplň (aj so šťavou) a opakom lyžice alebo stierkou hrušky trochu zarovnáme. Vyvaľkáme druhé cesto, pomocou valčeka prenesieme a položíme na hrušky. Prečnievajúce cesto na krajoch odkrojíme. Vrch koláča prejdeme malým valčekom aby bol pekný rovný, popicháme vidličkou a upečieme. Ja som piekla asi 35 minút na 180° (každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou). Krájame až po úplnom vychladnutí a na tanieri môžeme ešte jemne pocukrovať.

Poznámka: Do hruškovej náplne môžete pridať aj viac cukru, ja som mala sladké (na strome dozreté) hrušky. Tento koláč zvyčajne pečiem na plechu 30 x 40 cm výška 4cm.
zdroj: vlastný recept (variácia na jeden náš starší rodinný recept na jablkový koláč)

2 komentáre:

  1. Tenpuding mam uvarit alebo suchy pridat k hruskam?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň prajem, suchý pudingový prášok pridáme k nakrájaným hruškám.

      Odstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk