17. 3. 2017

Mrkvové karí s hráškom

Chutné zeleninové jedlo prevoňané exotickými orientálnymi koreninami a kokosovým krémom (smotanou) - jedna z mnohých variácií na indické kari. Moje obľúbené.


  • 300g mrkva (očistená)
  • 200g čerstvý hrášok (môže byť aj mrazený)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • malý kúsok čerstvého zázvoru
  • ½ lyžičky kurkuma mletá
  • ½ lyžičky koriander mletý
  • 1 lyžička garam masala
  • 1/2 lyžičky soľ
  • štipka chilli korenia
  • 1 lyžica kokosový olej
  • 100 ml kokosový krém (kokosová smotana)

Mrkvu očistíme a nakrájame na rovnako veľké kúsky. Cesnak nakrájame na drobno, kúsok zázvoru (asi 1 x 1 cm) nastrúhame na jemno. Na kokosovom oleji orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme na jemno nasekaný cesnak, nastrúhaný zázvor a chvíľku ich orestujeme, stačí aby cesnak a zázvor zavoňal. Pridáme soľ, štipku čili, kurkumu a mletý koriander a znovu krátko orestujeme, aby korenie zavoňalo. Pridáme nakrájanú mrkvu a za stáleho miešania ju chvíľu orestujeme. Podlejeme trochou vody a za občasného premiešania chvíľku podusíme. Potom pridáme hrášok, podľa potreby znovu podlejeme vodou a za občasného premiešania prikryté podusíme, kým nie je zelenina mäkká. Ak máte mladú jarnú mrkvičku môžete hrášok pridať hneď na začiatku varenia spolu s mrkvou. Keď je zelenina mäkká, pridáme korenie garam masala a kokosový krém (kokosovú smotanu) a necháme ešte prevrieť. Príloha je ľubovoľná, ja som podávala s ryžou.
Poznámka: Množstvá všetkých korenín si môžete prispôsobiť svojej chuti.
zdroj: moja variácia na známy vegetariánsky recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk