7. 1. 2017

Perníkový koláč s jablkami a brusnicami

Krehký jablkový koláč s kakaom, prevoňaný perníkovým korením, citrónovou kôrou a s brusnicami.



cesto:
  • 600g polohrubá múka
  • 400g maslo
  • 200g cukor
  • 2 lyžice kopcom kakao
  • 2 vajcia
  • 1 kypriaci prášok do pečiva (12g)
  • 1 lyžička kopcom perníkové korenie

jablková náplň:
  • 1,3 kg jablká nastrúhané
  • 100g  sušené brusnice
  • 1 citrónový cukor (20g)
  • 5 lyžíc kryštálový cukor (alebo podľa chuti)
  • 1 Zlatý klas (40g)
  • 1 lyžica rum

V miske rukami zmiesim všetky suroviny na cesto (cesto sa trochu horšie zmiesuje). Zamiesené cesto dám na chvíľku zachladiť, stačí len kým pripravím jablkovú náplň. Jablká očistím a nastrúham na slzičkovom strúhadle, šťavu nevytláčam ani nevylievam. Nastrúhané jablká zmiešam so Zlatým klasom, cukrom, brusnicami a rumom. Zachladené cesto preložím na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelím na dve rovnaké polovice. Jednu polovicu cesta rozvaľkám na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesiem na vymastený plech tak, aby cesto bolo po okrajoch plechu trochu zdvihnuté dohora. Na cesto naložím jablkovú náplň a opakom lyžice alebo stierkou uhladím. Vyvaľkám druhé cesto, pomocou valčeka prenesiem a položím na jablká. Prečnievajúce cesto na krajoch odkrojím. Vrch koláča prejdem malým valčekom aby bol pekný rovný, popichám vidličkou a upečiem. Ja som piekla asi 35 minút na 180° (každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou). Krájam až po úplnom vychladnutí a na tanieri jemne pocukrujem. Na druhý deň je hádam ešte lepší, ako tesne po upečení.

Poznámka: Ak máte kyslé jablká, môžete pridať do náplne viac cukru. Naopak, ak máte sladké jablká cukor pokojne uberte. Citrónový cukor môžete nahradiť vanilkovým, plus nastrúhať kôru z jedného citróna. Zlatý klas môžete nahradiť vanilkovým pudingom alebo rovnakým množstvom kukuričného škrobu. Perníkové korenie môžete prípadne aj vynechať, ak ho nemáte radi. Tento koláč pečiem na väčšom plechu, rozmer 30 x 40 cm výška 4cm.
zdroj: vlastný recept (vianočná variácia na klasický jablkový koláč)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk