24. 12. 2016

Vanilkové rožteky z mandlí

Naše najobľúbenejšie vianočné koláčiky. Vianočná klasika bez ktorej si Vianoce u nás doma neviem predstaviť. Keby som nič iné nestihla upiecť, vanilkové rožteky musia byť :).


  • 200g jemne mleté mandle
  • 200g hladká múka
  • 100g práškový cukor
  • 250g maslo
  • 100g zemiakový alebo kukuričný škrob
  • 2 žĺtky
  • práškový cukor zmiešaný s vanilkovým na obaľovanie (množstvo podľa potreby)

Stuhnuté maslo nakrájam na malé kocky a všetky suroviny rýchlo zmiesim rukami v miske. Toto cesto sa trochu horšie zmiesuje. Treba trpezlivo miesiť, až kým sa nespojí dohromady. Na pomúčenej doske urobím z cesta bochník, zabalím ho do potravinárskej fólie a dám minimálne na pol hodinku (možete aj viac) zachladiť. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, urobím z neho dlhý valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého kúska rýchlo rukami vytvarujem malý rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie (nedávam ich veľmi nahusto) a upečiem. Piekla som na 180° asi 8 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé, iba zospodu upečené do bledo-hneda. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (tesne po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
Poznámka: Pôvodný recept bol s vlašskými orechmi, ale keďže všetky orechy v našom okolí tento rok na jar pomrzli, robila som rožteky z mandlí.
zdroj: rodinný recept + moje úpravy



2 komentáre:

  1. Moc ráda chodím na Váš blog, Jano:-) Děkuji Vám za všechny dobrůtky a radost, kterou nám svými příspěvky dáváte. Šťastný a veselý, MilenaS

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ĎAKUJEM z celého svojho srdca za tieto krásne slová, pani Milenka. Ani neviete, ako ma váš komentár potešil. Jana

      Odstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk