20. 11. 2016

Makrela so šalviou a limetkami

Makrela je veľmi chutná a nedocenená morská ryba. V našich obchodoch sa predáva väčšinou ako údená, čo je škoda, pretože aj pečená alebo grilovaná je naozaj výborná.


  • 3 ks makrela (ja som mala mrazenú makrelu Radoma od Ryba Žilina)
  • olivový olej (podľa potreby)
  • čerstvé šalviové lístky
  • 3 menšie strúčiky cesnak
  • 1 - 2 ks bio limetka alebo citrón
  • soľ (podľa potreby)
  • štipka mletého bieleho korenia

Makrelu rozmrazíme, umyjeme a pomocou papierových utierok dobre osušíme. Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý ešte natrieme olejom, aby sa nám makrely neprilepili. Osušené makrely zvonka aj zvnútra natrieme olejom a osolíme a okoreníme. Do brucha každej makrely vložíme 1 väčší šalviový lístok, jeden menší strúčik cesnaku rozkrojený na viac kúskov a 1 - 2 tenké plátky limetky a makrely upečieme. Ja som piekla asi 15 - 20 minút na 200°. Celkový čas pečenia závisí od množstva a veľkosti rýb (riaďte sa  svojou rúrou, každá rúra pečie inak). Markely servírujeme vcelku a prípadne si ich ešte môžeme na tanieri pokvapkať limetkovou šťavou podľa chuti (nie je nutné). Ako príloha sú vhodné zemiaky v akejkoľvek úprave, hocijaký zeleninový šalát alebo úplne postačí aj chrumkavé čerstvé pečivo, každému podľa chuti.
zdroj: vlastný recept (moja variácia na všeobecne známy recept)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk