6. 7. 2016

Linecké pečivo s makom a špaldovou múkou

Trochu iná, ale rovnako chutná (ak nie aj chutnejšia) variácia na klasické linecké pečivo.


  • 300g hladká múka špaldová
  • 80g práškový cukor
  • 1 ks citrónový cukor (20g)
  • 70g mletý mak
  • 70g kukuričný škrob
  • 200g maslo
  • 1 žĺtok
  • štipka soli 
  • pikantný džem na plnenie (ja som plnila domácim džemom z čiernych ríbezlí)

Všetky suroviny zmiesim rukami v miske. Maslo aj vajce dávam studené z chladničky, maslo nakrájam na malé kocky. Toto cesto sa trochu horšie zmiesuje, treba trpezlivo miesiť, až kým sa nespojí dohromady. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky na chvíľku zachladiť. Potom zachladené cesto na pomúčenej pracovnej  doske opatrne rozvaľkám na 3 - 4 mm, vykrajujem formičkami a ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary, aby sa mi piekli rovnomerne. Pečiem na 180° asi 8 - 10 minút podľa veľkosti tak, aby zostali pekné bledé, iba odspodu majú byť upečené do bledohneda (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Nechám vychladnúť na rovnej ploche a zlepujem hrubšou vrstvou džemu. Naplnené nechám do druhého dňa na rovnej podložke stuhnúť, až potom dám do krabíc a uložím na chladné miesto. Naplnené pečivo potrebuje 1 - 2 dni na zmäknutie.
Poznámka: Do džemu, ktorým plním pečivo zvyknem pridať trochu rumu. Pečivo skôr zmäkne a je aj voňavejšie. Ak máti radi sladšie koláčiky, môžete naplnené pečivo ešte zľahka obaliť v práškovom cukre. Ak nemáte citrónový cukor, môžete do cesta nastrúhať trochu citrónovej kôry.
zdroj: variácia na jeden môj starší recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk