11. 3. 2016

Pšeno s kokosovým mliekom a brusnicami

Pšeno (po česky jáhly) je vlastne vylúpané proso bez šupiek a v poslednej dobe sa teší mimoriadnej obľube, pretože je nenáročné na prípravu a navyše aj bezlepkové. Jedlá zo pšena sú ľahko stráviteľné, sýte a výživné. Nám doma najviac chutia sladké dezerty a kaše zo pšena.


  • 120 g pšeno
  • 150 ml kokosový krém (kokosová smotana)
  • 350 ml voda
  • 2 lyžice cukor alebo iné sladidlo podľa chuti
  • sušené brusnice (množstvo podľa chuti)

Pšeno dám do hrnca a prepláchnem ho najskôr studenou vodou. Vodu zlejem cez sitko a potom opakovane 3 x po sebe ho ešte prepláchnem vriacou vodou, aby som odstránila prípadnú horkosť. Kokosový krém zmiešam s vodou (spolu 500 ml) a nalejem na prepláchnuté pšeno. Pridám opláchnuté sušené brusnice, privediem do varu a prikryté povarím (za občasného miešania), kým nie je pšeno mäkké, asi 10 – 15 minút. Uvarené pšeno osladím, odstavím zo sporáka a nechám prikryté v teple odpočívať približne 20 minút. Pšeno ešte vsiakne zvyšnú tekutinu a zhustne. Pšeno s brusnicami môžete servírovať ako sladké teplé jedlo, alebo aj na studeno ako dezert. Kokosové mlieko môžete nahradiť obyčajným mliekom, v objeme 500ml.
Poznámka: Kokosový krém (smotana) je hustejší ako kokosové mlieko. Kokovú smotanu nájdete v obchodoch ako "coconut cream".
zdroj: moja variácia na známy recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk