23. 3. 2016

Polenta s rozmarínom a parmezánom

Mám rada jedlá z kukuričnej múky (či už na sladko alebo aj na slano), takže zopár receptov na blogu ešte určite pribudne...


  • 1 hrnček (250 ml) kukuričná krupica
  • 4 hrnčeky (1 liter) zeleninový vývar alebo voda
  • 1 lyžica čerstvý rozmarín (nakrájaný na drobno)
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice olej (prepustené maslo, masť)
  • štipka mletého čierneho korenia
  • nastrúhaný parmezán podľa chuti

Cibuľu opražím na oleji (prepustenom masle alebo masti) do sklovita. Pridám nadrobno nakrájané čerstvé rozmarínové lístky bez stoniek a krátko ich orestujem, stačí pár sekúnd. Opraženú cibuľu s rozmarínom zalejem zeleninovým vývarom alebo vodou, okorením mletým čiernym korením a privediem do varu. Do vriaceho vývaru za stáleho miešania nasypem kukuričnú krupicu. Varím pomaly na miernom ohni a za stáleho miešania, až kým nevznikne hustá kaša, spravidla asi 20 minút. Ku koncu varenia treba miešať intenzívne, aby kaša neprihorela. Hotovú horúcu kašu rozdelím na taniere a posypem nastrúhaným parmezánom, podľa chuti. Podávam ako samostatné jedlo so zeleninovým šalátom, alebo ako prílohu k pečenému prípadne dusenému mäsu alebo grilovanej zelenine.
zdroj: moja variácia na známy recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk