12. 3. 2016

Pohánkové rizoto s kvakou

Kvaka je výborná menej známa koreňová zelenina (viac sa o nej dočítate napr. TU), ktorá sa kedysi na Slovensku pestovala úplne bežne v každej dedinskej záhrade. Traduje sa, že počas vojny (druhej svetovej) zachránila kvaka mnoho ľudí od hladu. Starká mi veľakrát spomínala, ako v tej dobe často jedávali polievku zo žltej repy (rozumej kvaky). Ja som kvaku v tomto recepte spojila z ďalšou zaujímavou starodávnou a tiež tak trochu zabudnutou surovinou - pohánkou.


  • 250 - 300 g mrazená kvaka
  • 1  hrnček pohánka svetlá (mechanicky lúpaná)
  • 1 a 1/2 hrnčeka voda
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • hrsť mrazeného hrášku
  • hrsť čerstvej (alebo mrazenej) brokolice
  • 2 ks mrkva
  • 2 strúčiky cesnak
  • 1 cibuľa
  • olej

Mrkvu očistím a nakrájam na kolieska alebo menšie kúsky. Brokolicu rozdelím na menšie ružičky. Na oleji orestujem cibuľu do sklovita, pridám na drobno nakrájaný cesnak a krátko (pár sekúnd) ho orestujem, len aby zavoňal. Pridám soľ, korenie a zeleninu (mrazenú kvaku nakrájanú na kocky, mrazený hrášok, mrkvu a kúsok brokolice). Za stáleho miešania orestujem, podlejem 1/2 hrnčekom vody a prikryté podusím, kým zelenina trochu nezmäkne (odhadujem asi tak 10 - 15 minút). Treba dávať pozor, aby sa zelenina veľmi nerozvarila. Pohánku prepláchnem studenou vodou (môžete aj viackrát). Do hrnca k podusenej zelenine pridám prepláchnutú a odkvapkanú pohánku a prilejem zvyšný hrnček vody. Nechám zovrieť a povarím ešte asi 3 - 5 minút. Potom hrniec odstavím zo sporáka a pohánku nechám v zakrytom hrnci a v teple minimálne ½ hodinu odpočívať. Za ten čas by mala pohánka ešte viac nabobtnať a všetka voda by mala vsiaknuť do pohánky.
Poznámka: V sezóne môžete použiť čerstvú kvaku, postup príptavy je ten istý, zeleninu najskôr podusiť do mäkka a potom pridať pohánku.
zdroj: vlastný recept


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk