23. 3. 2016

Pohánka s jablkami a makom

Pohánka je starodávna nedocenená surovina, ktorá bola kedysi v slovenskej kuchyni bežne a hojne používaná a konzumovaná. Má trochu špecifickú zemitú chuť aj vôňu a zrejme práve to je dôvod jej menšej obľúbenosti. Ja osobne mám pohánku a jedlá z nej veľmi rada a zopár receptov na blogu ešte určite pribudne.


  • 1 hrnček (asi 200 g) pohánka svetlá (mechanicky lúpaná)
  • 1 a ½ hrnčeka voda
  • 2 – 3 jablká veľké
  • 1 - 2 lyžice trstinový cukor
  • 2 lyžice mak mletý
  • med podľa chuti

Jablká ošúpem, vykrojím stred a nakrájam na menšie kúsky. Dám ich do hrnca, zasypem cukrom, podlejem lyžicou vody a za stáleho miešania podusím 1 – 2 minúty, stačí len toľko aby sa cukor rozpustil. Pohánku prepláchnem vodou (môžete aj viackrát) a pridám k jablkám. Zalejem vodou, nechám zovrieť a za občasného miešania varím prikryté 3 – 5 minút. Pridám mletý mak a zamiešam. Potom hrniec odstavím zo sporáka a nechám ešte 20 – 30 minút odpočívať v teple. Za ten čas by mala pohánka vsiaknuť všetku zvyšnú tekutinu. Rozdelím na taniere a každú porciu ešte dosladím medom podľa svojej chuti. Servírujem teplé hneď po uvarení alebo aj studené, ako dezert.
zdroj: vlastný recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk