12. 3. 2016

Krémová polievka z cíceru

Cícer je menej známa  a nedocenená zdravá strukovina, ktorá má príjemnú maslovú orieškovo-gaštanovú chuť. Ja osobne z neho veľmi rada varím.


  • 1 a 1/2 šálky cícer
  • 5 ks zemiaky
  • 2 ks mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotana
  • voda podľa potreby
  • soľ
  • štipka mleté biele korenie
  • 2 ks bobkový list

Odmeriam jeden a pol šálky cíceru (šálka má objem 250 ml) a prepláchnem ho. Večer, deň pred varením ho zalejem studenou vodou, aby bol ponorený a nechám ho namočený cez noc. Na druhý deň vodu zlejem a cícer znovu prepláchnem. Cícer dám do hrnca, zalejem vodou (asi 2 litre), pridám soľ, cesnak a bobkový list. Nechám zovrieť a varím, kým nie je cícer mäkký, približne hodinu. Treba ochutnať. Potom pridám zemiaky nakrájané na kocky, mrkvu nakrájanú na kolieska a štipku čerstvo namletého bieleho korenia a varím ďalších 15 – 20 minút podľa potreby, kým všetka zelenina nie je mäkká. Vyberiem bobkové listy a polovicu zeleniny odoberiem z hrnca. Zvyšnú zeleninu s vývarom rozmixujem ponorným mixérom na jemný krém. Pridám smotanu, odobratú zeleninu vrátim späť a polievku nechám ešte prevrieť. Ak je polievka príliš hustá, prilejem trochu vody a nechám znovu prevrieť. Polievku ochutnám a prípadne ešte dochutím soľou a korením.
Poznámka: Polievka by mala byť aj bez zahusťovania múkou jemne krémová, zahustí ju rozmixovaná zelenina. Hustota polievky závisí od veľkosti zemiakov a množstva vody, ktoré použijete. Smotanu môžete použiť aj rastlinnú.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk