22. 3. 2016

Crumble s jablkami a hruškami

V pivnici sme mali ešte celkom pekné jablká a zopár zimných hrušiek, tak sme si upiekli crumble - sezónne ovocie zapečené pod chrumkavou posýpkou.


  • 1 kg hrušky a jablká
  • maslo na vymazanie zapekacej misky
Posýpka:
  • 100 g trstinový cukor
  • 100 g špaldová múka hrubá celozrnná
  • 100g ovsené vločky
  • 50g vlašské orechy nasekané
  • 75g maslo alebo rastlinný tuk
  • štipka škorice

Ako prvé si pripravím posýpku, ktorú potom navrstvím na ovocie. Do misky navážim všetky sypké suroviny - múku, cukor a vločky, okrem orechov. Stuhnuté maslo nakrájam na menšie kúsky a rukami urobím sypkú drobivú posýpku (drobenku). Nakoniec do posýpky zamiešam vlašské orechy nasekané na drobno. Zapekaciu misu nahrubo vymastím maslom. Hrušky a jablká umyjem a očistím, vykrojím stred, ošúpem a nakrájam na menšie kúsky. Ak máte domáce nestriekané ovocie, môžete ovocie nechať aj so šupkou. Hrušky a jablká naukladám do zapekacej misky, zasypem posýpkou a dám piecť. Pečiem asi 20 – 25 minút na 180°, kým posýpka nezačne hnednúť. Riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak. Počas pečenia občas skontrolujem, či posýpka nehnedne príliš rýchlo. V tom prípade stačí na zapekaciu misu položiť hárok papiera na pečenie a crumble dopiecť. Po upečení vyberiem z rúry a horúce crumble nechám chvíľku postáť. Veľkou lyžicou rozdelím do misiek alebo na taniere a servírujem horúce s kopčekom zmrzliny alebo šľahačky.
Poznámka: Trstinový cukor môžete nahradiť obyčajným repným cukrom a špaldovú múku obyčajnou pšeničnou múkou.
zdroj: moja variácia na všeobecne známy recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk