18. 12. 2015

Perníčky zo špaldovej a pohánkovej múky

Posledné roky som začala pri pečení perníčkov experimentovať s múkami a surovinami. Tento rok som perníčky piekla so špaldovou a pohánkovou múkou a kokosovým olejom namiesto masla.


  • 250 g špaldová múka hladká
  • 150 g pohánková múka
  • 100 g med
  • 150 g práškový cukor
  • 1 lyžica kakao
  • 1 lyžička sóda bicarbona (zarovno)
  • 2 lyžičky perníkové korenie
  • 50 g kokosový olej
  • 2 vajcia
  • voda na zamiesenie podľa potreby
 - 1 vajce na potretie

Kokosový tuk jemne nahrejem a nechám vychladnúť, aby bol ešte tekutý ale už nie horúci. Med by mal byť tiež tekutý, nie scukornatený. Všetky suroviny zmiesim ručne v miske a vypracujem mäkké, veľmi lepkavé cesto. Vodu pridávam podľa potreby a podľa toho ako saje múka (spravidla 1 – 2 lyžice, niekedy aj viac). Hotové zamiesené cesto preložím na pomúčenú pracovnú dosku a vytvarujem bochník, zabalím ho do potravinárskej fólie a odložím do druhého dňa do chladničky (najlepšie cez noc). Cesto je tesne po zamiesení mäkké a lepkavé, ale v chladničke stuhne. Na druhý deň cesto vyberiem z chladničky minimálne 2 hodiny pred tým, ako s ním chcem pracovať a nechám ho odpočívať pri izbovej teplote, aby trochu zmäklo. Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozvaľkám na hrúbku 4 - 5 mm (medovníky v rúre ešte podrastú) a formičkami vykrajujem rôzne tvary a ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary pečiva, aby sa piekli rovnomerne. Perníčky pečiem asi 5 - 8 minút  na 180° podľa veľkosti a tvaru (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Menšie tvary pečiem kratšie a väčšie tvary pečiem dlhšie, treba ich strážiť. Perníčky nepečte zbytočne dlho, aby sa nevysušili. Upečené perníčky ešte za horúca potriem rozšľahaným vajíčkom a nechám vychladnúť na rovnej ploche. Potom perníčky ozdobím bielkovou polevou, marcipánom, čokoládou alebo orieškami podľa času a chuti.
Poznámka: Cesto môžete nechať v chladničke odpočívať aj 2 - 3 dni. Perníčky si môžete urobiť aj bez kakaa, ale ja robievam radšej s kakaom, na tmavom perníčku pekne vynikne biela poleva. Tieto perníčky pri pečení dobre držia tvar a z tohto cesta sa dajú upiecť aj väčšie tvary ako napríklad perníkové chalúpky, stromčeky alebo betlehemy.
zdroj: vlastný recept 

4 komentáre:

  1. Jeminku, tak tie su prenadherneeeeeeeeeeee

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Upecene. Vynikajuce cesto, zaradujem do zbierky. Som zvedava na komentare konzumentov :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem za správu a peknú prvú (tohtoročnú) adventnú nedeľu prajem :)

      Odstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk