3. 11. 2015

Cuketová polievka so zeleninou a smotanou

Chutná krémová verzia cuketovej polievky so zeleninou a smotanou.


  • 2 ks veľká (trochu prerastená) žltá cuketa
  • 1 lyžica oleja
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
  • 1 - 2 ks veľká mrkva
  • 1/2 červenej papriky (kápia)
  • 2 - 3 paradajky
  • 200ml smotana na šlahanie (30%)
  • voda alebo zeleninový vývar podľa potreby
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Cuketu očistím (vydlabem a ošúpem) a nastrúham alebo nakrájam na drobné kocky. Na troche oleja veľmi rýchlo a krátko (zopár sekúnd) orestujem nadrobno nasekaný cesnak (len toľko, aby zavoňal). Pridám soľ, korenie, nastrúhanú mrkvu a na drobno nakrájanú červenú papriku (kápiu) a za stáleho miešania ich orestujem. Potom pridám na mesiačiky nakrájané rajčiny, trochu podusím, aby pustili šťavu a nakoniec pridám nastrúhanú alebo na malé kocky nakrájanú cuketu. Podlejem vodou (alebo zeleninovým vývarom), tak aby zelenina bola ponorená a uvarím do mäkka. Nepodlievam veľa, aby polievka vo finále nebola príliš riedka a nemusela som ju zahusťovať. Keď je zelenina mäkká, pridám smotanu a ponorným mixérom rozmixujem na hladko. Polievka by mala byť jemne krémová, ani riedka ani hustá. Najlepšie chutí s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Poznámka: Namiesto klasickej smotany môžete použiť iba 10% smotanu na varenie. Ak z nejakého dôvodu nechcete alebo nemôžete mlieko, pokojne dajte rastlinnú smotanu. Ak nemáte červenú papriku (kápiu) môžete pre chuť použiť aj obyčajnú zelenú papriku, ale červená je lepšia (nielenže je sladšia, ale spolu s mrkvou a rajčinami polievku aj pekne zafarbí).
zdroj: inšpirácia z www.peasandpeonies.com  + moje úpravy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk