2. 7. 2015

Kurča pečené na víne, cesnaku a rozmaríne

Keď ma oslovili, či nechcem otestovať kura kráľovské a urobiť z neho recept na blogu, celkom som sa aj potešila, pretože firma HSH Veľké Zálužie je z nášho (nitrianskeho) regionu, ich hydinu poznám a kuriatka sú chované len kúsok od nás, z druhej strany Zoborského kopca. Viac sa o týchto kurčatách a spôsobe ich chovu dočítate na ich stránke: www.kurakralovske.sk.

Kuriatka boli krásne čerstvé, veľké (mali vyše 1800g), voňavé a mäsité. Skoro ako domáce, čo sme kedysi chovali na dvore, doma u rodičov a u starkej. Usúdila som, že my dvaja s manželom by sme také veľké kurča jedli týždeň (dcéra nie je doma) a tak som urobila recepty dva, vlastne tri. Stehná som upiekla na víne s cesnakom a rozmarínom, prsia vykostila a urobila na smotane so zeleninou a cuketovými haluškami a z vykostených skeletov a krídel som uvarila nedeľnú kuraciu polievku.


  • 2 kuracie stehná
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 3 - 4 strúčiky cesnaku
  • asi 100ml bieleho vína,
  • trochu vody na podliatie
  • kúsok masla
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Kurča som naporcovala. Stehná som umyla, položila do menšieho pekáčika, osolila, okorenila čerstvo namletým čiernym korením. Pridala som k nim väčšiu vetvičku čerstvého rozmarínu a cesnak (ja som dala mladý cesnak aj so šupkou). Na stehná som rovnomerne rozložila tenké plátky stuhnutého masla. Podliala som ich bielym vínom (ja som dala rizling vlašský) a trochou vody a dala piecť na 180° (vody nedávajte veľa, aby sa stehná piekli, nie dusili). Piekla som plus mínus 1/2 - 3/4 hodinku do zlatova (riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak).
Spolu so stehnami sa v rúre (v inom menšom pekáčiku) piekol aj chlebový nákyp s petržlenovou vňaťou (chlebová plnka), ktorý sme mali k stehnám ako prílohu, spolu s uhorkovým šalátom. Ak budete piecť viac kusov stehien, alebo celé kura, suroviny aj čas pečenia si prispôsobte podľa potreby.
zdroj: vlastný recept

***

Recept na chlebový nákyp:
  • 1/2 bochníka staršieho chleba (zo včera)
  • voda podľa potreby
  • 1/2 lyžičky soľ
  • mleté čierne korenie
  • veľká hrsť petržlenovej vňate
  • 2 lyžice rozpusteného masla (alebo oleja)
  • 3 vajcia
  • stuhnuté maslo (alebo olej) na vrch nákypu a na vymastenie pekáča
Chlieb nakrájam na krajce, navlhčím vodou, (nie veľa, len toľko čo vsiakne), pridám na drobno nakrájanú petržlenovú vňať, vajcia, maslo (olej), soľ, korenie a rukou vypracujem chlebové "cesto". Keď je chlebová hmota hustá, pridajte vajce alebo vodu podľa potreby. Chlebovo-petržlenovú hmotu navrstvím do nahrubo vymasteného pekáča, na vrch rozložím tenké plátky stuhnutého masla alebo pokvapkám olejom a upečiem do zlatova. Nákyp (plnku) nakrájam na kocky, polejem podľa chuti výpekom a servírujem s pečeným kuraťom, teraz v lete najlepšie aj s nejakým dobrým zeleninovým šalátom.
zdroj: rodinný recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk