5. 7. 2015

Čerešňové strakoše

Poznáte (a jedli ste už) halušky "na sladko"? Ponúkam vám na vyskúšanie náš starý rodinný recept na čerešňové halušky alias strakoše (strákoše), starodávne ľudové jedlo (nielen) z nášho kraja.


  • 1/2 kg hrubá múka + polohrubá múka (polovica hrubej, polovica polohrubej)
  • 2 lyžice práškový cukor
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • voda podľa potreby
- čerstvé čerešne (množstvo podľa chuti)
- maslo na poliatie
- mletý mak (orechy) alebo tvaroh a práškový cukor na posypanie

Čerešne umyjem, vykôstkujem a nakrájam na malé kúsky. Premyjem ich vodou a nechám odkvapkať na sitku, aby mi šťava z čerešní nezafarbila cesto. Nemusíte to robiť, ale ak to neurobíte budete mať "ružové" halušky namiesto "strakatých" :). Z múky, vajíčka, cukru, štipky soli a vody zamiešam primerane husté haluškové cesto. Do cesta zamiešam nakrájané čerešne. Pomocou dvoch malých lyžičiek hádžem do vriacej vody malé halušky, Snažím sa, aby v každej bol aj kúsok čerešne. Keď vyplávajú navrch, ešte dve - tri minutky povarím (sú väčšie, ako klasické halušky) a sitkom vyberiem z vody. Postup opakujem, kým neminiem všetko cesto. Na tanieri ešte teplé halušky polejem roztopeným maslom a každý si ich posype svojou obľúbenou posýpkou (mletým makom, tvarohom) a cukrom. Výborné sú napríklad aj (iba) so štipkou škorice, poliate maslom a pocukrované.
Poznámka: Namiesto čerešní môžete dať aj višne, ja osobne mám ale radšej čerešňové strakoše.
zdroj: rodinný recept

5 komentárov:

  1. Nádhera, která určitě i chutná, musím popřemýšlet, jak ji upravit bezlepkově!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Parádne! Robievam podobné, len tak s opraženou strúhankou, cukrom, maslom a na vrch čučoriedkový džem.

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk