9. 1. 2015

Vianočné moravské koláče

Na Štedrý deň je u nás v rodine zvykom piecť aj nejaké kysnuté koláče. Tento rok som urobila vianočnú verziu našich obľúbených Moravských koláčov.


cesto: 
  • 500g múka (dala som polovicu hladkej a polovicu polohrubej)
  • 1 žĺtok
  • 100g roztopené vlažné maslo
  • 2 - 3 lyžice cukru
  • 250 - 300ml mlieko podľa potreby (ja som dala vodu)
  • 30g čerstvé droždie (3/4 kocky)
  • štipka soli
náplň: 
  • 250g tvaroh hrudkovitý
  • 1 žltok
  • práškový cukor podľa chuti
na vrch:
  • slivkový lekvár
drobenka: 
  • 5 - 6 lyžíc kopcom hrubá múka
  • 3 - 4 lyžice kopcom kryštálový cukor
  • asi 25g maslo
- rozšlahané vajce na potretie

Urobila som si klasické kysnuté cesto. Ja som cesto dala urobiť do domácej pekárne, ale môžete aj ručne. Ak budete robiť ručne urobte si kvások so 100ml mlieka (vody), cukru a droždia a zamieste si mäkké cesto, ktoré nechajte dobre vykysnúť, aby minimálne zdvojnásobilo svoj objem. Kým som čakala na cesto, pripravila som si tvarohovú plnku a drobenku. Vykysnuté cesto som na pomúčenej doske rozvaľkala na štvorec a radielkom rozdelila na 4 pruhy po dĺžke aj po šírke. Vzniklo mi 16 štvorcov. Na každý som dala tvarohovú plnku a spojením protiľahkých rohov vytvarovala bochníčky (buchty), ktoré som položila na plech vyložený papierom na pečenie spojom dole. Mne vyšli dva plechy po 8 koláčov. Rukou som každú naplnenú buchtičku mierne roztlačila a menším pohárom som urobila v strede jamku (priehlbinu) na lekvár. Do každej jamky som dala hustý slivkový lekvár, okolo lekváru potrela rozšlahaným vajíčkom, posypala drobenkou a nechala ešte na plechu podkysnúť asi 20 - 30 minút, podľa toho ako teplo je práve v kuchyni. Piekla som na 180° asi 20 - 25 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).
Poznámka: Tekutiny pridávajte do cesta postupne, množstvo záleží od druhu použitej múky, každá múka saje tekutiny inak. Pri ručnom spracovaní cesta je spravidla treba pridať do cesta trochu viac tekutiny, ako keď sa cesto robí v domácej pekárni.
zdroj: rodinný recept

2 komentáre:

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk