9. 12. 2014

Starodávne orechové rožteky

Recept iba pre odvážnych - vanilkové orechové rožteky, v ktorých je namiesto masla použitá bravčová masť :) Mám niekoľko zaujímavých starých receptov po starkej, lenže sú natoľko zvláštne, že ich radšej ani nedávam na blog, pretože buď obsahujú (z dnešného pohľadu) kontroverzné suroviny alebo postupy, alebo ich starká robila "od oka" a mám ich poznačené štýlom, citujem:  "vezňeme 10 vajec, pol litra múky, tri šialky orechov a masla kolko múka vezňe" :) Napriek tomu (alebo práve preto?) mám tieto staré recepty veľmi rada a tak som tento rok, ako spomienku na starkú, upiekla (a upravila do publikovateľnej podoby) tieto jej orechové vanilkové rožteky...


  • 1/2 litra hladkej múky
  • 1 šálka mleté vlašské orechy
  • 3 lyžice kopcom práškový cukor
  • štipka soli
  • bravčová masť podľa potreby (ja som dala asi 130g)
  • 1 vajce
- práškový cukor zmiešaný s vanilkovým na obaľovanie

Odmeriam si múku, cukor a orechy. Stuhnutú studenú masť (musí byť priamo z chladničky) si pripravím do inej misky. Masti dám najskôr iba cca 100g a postupne pridávam podľa potreby. Ja som dala celkovo asi 130g, ale je možné že budete potrebovať aj viac alebo aj menej masti. Množstvo masti záleží od toho, ako nahrubo/najemno sú zomleté orechy, aj aké veľké vajce ste použili. Masti nedávajte zbytočne veľa (len nevyhnutné množstvo na zmiesenie), s cestom sa vám bude potom zle pracovať. Všetky suroviny zmiesim rukami v miske na tuhšie cesto. Cesto sa trochu horšie zmiesuje, treba trpezlivo miesiť, až kým sa cesto nespojí dohromady. Zmiesené cesto dám na chvíľku zachladiť do chladničky. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, rukami vytvarujem dlhý valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého rýchlo rukami urobím (ušúlam) rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie (nedávam ich veľmi nahusto) a upečiem. Piekla som na 180° asi 8 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé, iba zospodu upečené do bledohneda. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
Upozornenie: Tento recept odporúčam skôr pre skúsenejšie gazdinky, ktoré už nejaké tie vanilkové rožteky napiekli a majú aspoň akú-takú predstavu, ako by asi malo cesto na rohlíčky vyzerať, keďže masť treba pridávať podľa potreby. Rožteky odporúčam upiecť trochu skôr (nie tesne pred Vianocami), potrebujú pár dní na "rozležanie". Predpokladám, že tento recept pochádza zrejme z čias, keď bol nedostatok masla a gazdinky ho preto aj vo "fajnovejšom" sviatočnom pečení nahrádzali bravčovou masťou.
zdroj: starý rodinný recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA