6. 12. 2014

Perníková bábovka

Bábovka ako voňavý perníkový domček s medom, kúskami čokolády a sušenými slivkami.


  • 3 vajcia
  • 200g krupicový cukor (jemný kryštálový)
  • 150ml olej
  • 150ml mlieko
  • 320g polohrubá múka
  • 30g kakao
  • 2 lyžice medu
  • 1 kypriaci prášok do perníka (20g)
- čokoláda a sušené slivky nakrájané nadrobno (množstvo podľa chuti)
- strúhaný sušený kokos (alebo hrubá múka)  na vysypanie formy

Formu na bábovku vymažem poriadne nahrubo stuhnutým maslom a vysypem kokosom alebo hrubou múkou. Celé vajcia s krupicovým cukrom vyšľahám poriadne do peny. Postupne zašľahám olej, med a mlieko a nakoniec zľahka zašľahám múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom do perníka. Cesto po častiach vrstvím do nahrubo vymazanej a vysypanej formy, po každej vrstve cesta prihodím pár kúskov nasekanej čokolády a nakrájaných sušených sliviek a bábovku upečiem. Ja som piekla na cca 150 °C asi 50 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Bábovky sa všeobecne odporúča piecť na nižšej teplote, ako iné piškótové cestá (asi o 20 - 30 °C menej). Upečenú bábovku nechám po upečení ešte chvíľku (asi 10 - 15 minút) vo forme a až potom ju vyklopím. 
Poznámka: Ak nemáte kypriaci prášok do perníka môžete dať jeden obyčajný kypriaci prášok do pečiva (12 - 13g) plus lyžičku kopcom perníkového/medovníkového korenia, ktoré sa predáva ako samostatné korenie. Niekedy dávam namiesto mlieka 150ml uvarenej silnej kávy, potom je bábovka vhodná aj pre ľudí, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu (alebo nechcú) mlieko.
zdroj: prozeny.cz + moje úpravy


2 komentáre:

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk