4. 12. 2014

Kysnuté rožteky s makom a sušenými slivkami

Mak a sušené slivky sú výborná osvedčená a tiež moja obľúbená kombinácia, nielen v koláčoch pečených na plechu, ale napríklad aj v plnených koláčoch a rožtekoch.


cesto:
  • 500g polohrubá múka
  • štipka soli
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • asi 250ml mlieko alebo voda
  • 150ml olej
  • 20g čerstvého droždia (1/2 kocky)
plnka:
  • asi 200g mletý mak
  • 100 - 150g kryštálový cukor
  • asi 100ml vriaca voda alebo mlieko podľa potreby
  • sušené slivky množstvo podľa chuti
- rozšlahané vajce na potretie

Ako prvé si urobím náplň. Mletý mak zmiešam s cukrom, zalejem vriacou vodou alebo mliekom, krátko povarím a nechám vychladnúť. Vodu (mlieko) pridávajte radšej postupne podľa potreby, množstvo tekutiny záleží od toho ako nahrubo/najemno je zomletý mak. Sušené slivky nakrájam na malé kúsky a primiešam do vychladnutej makovej plnky. Kým plnka chladne, urobím cesto. Ja si cesto dávam zamiesiť aj vykysnúť do domácej pekárne. Ak budete cesto robiť ručne, urobte si najskôr kvások zo 100ml vlažnej vody alebo mlieka, lyžičky cukru a droždia, vypracujte si vláčne nelepivé cesto a nechajte ho dobre vykysnúť. Vykysnuté cesto vyberiem na pomúčenú dosku a rozdelím na 6 rovnakých častí. Každú časť zmiesim na bochník, ten vyvaľkám do kruhu, radielkom rozkrájam na 8 trojuholníkov, na každý dám za lyžičku náplne. Zo širšej strany stočím do rohlíka, ohnem do tvaru podkovy a dám na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu nechám ešte asi 20 - 30 minút podkysnúť, jemne potriem rozšlahaným vajcom a  upečiem. Ja som piekla na 200° do bledohneda - každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou.
Poznámka: Polovicu mlieka môžete nahradiť vodou. Rohlíčky na foto sú zamiesené iba s vodou, robím to tak bežne. Takisto makovú náplň robím s vodou, (robila to tak už moja starká), má krajšiu tmavšiu farbu a na chuti jej to neuberie. Vy samozrejme môžete použiť aj mlieko, ako ste zvyknutý. Ak do cesta aj do náplne použijete iba vodu, rožteky budú vhodné aj pre ľudí, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu (alebo nechcú) mlieko. Múku môžete použiť aj hladkú, v tom prípade si ale upravte množstvo mlieka/vody v ceste, každá múka saje tekutiny inak.
zdroj: rodinný recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk