30. 11. 2014

Perníkový koláč s dulami

Dula patrí medzi moje najobľúbenejšie ovocie. Tento rok sme mali veľmi slabú úrodu, zrejme kvôli daždivému počasiu. Nerobila som ani džem/lekvár, sotva vydalo na koláče a zopár kusov skončilo v súdku s kvasenou kapustou...


cesto:
  • 600g hladká múka
  • 150g práškový cukor
  • 3 veľké vajcia
  • 250g maslo
  • 2 lyžice kakao (ja som dala 35g)
  • 1 kypriaci prášok do perníka (alebo 1 obyčajný kypriaci prášok + 1 lyžička perníkového, resp. medovníkového korenia)
  • studená voda na zamiesenie podľa potreby
náplň:
  • asi 1 kg očistených a nastrúhaných dulí
  • 50ml rum
  • 1 vanilkový puding (37g)
  • 200g práškový cukor
- plech na pečenie 30 x 40cm vysoký 4cm

Zamiesim cesto (vajíčka aj maslo musia byť studené z chladničky). Ak sa vám nedá zmiesiť, môžete opatrne priliať trošku studenej vody. Zamiesené cesto dám do chladničky trochu zachladiť, aby sa s ním lepšie pracovalo. Dule očistím od chĺpkov, ošúpem a nastrúham na slzičkovom strúhadle (pozor na ruky, dule sú veľmi tvrdé) a zmiešam s cukrom, pudingovým práškom a rumom. Zachladené cesto rozdelím na dve polovice. Jednu polovicu rozvaľkám približne na veľkosť plechu (30 x 40cm hlboký 4cm) a pomocou valčeka cesto preniesiem na olejom vymazaný plech tak, aby po obvode vznikli vyvýšené okraje. Keď mi cesto niekde prevyšuje, jednoducho ho odrežem a "prilepím" tam kde chýba :). Naložím dulovú náplň a mierne rukou utlačím. Prípadnú šťavu z dulí (ak nejakú pustia) nevyhadzujem, ale lyžicou ju rovnomerne rozdelím na utlačenú dulovú náplň.  Rozvaľkám aj druhú polovicu cesta a pomocou valčeka ho prenesiem a položím na dule. Prípadné presahujúce cesto odrežem a jemne prstami postláčam kraje okolo celého koláča, aby šťava z dulí nevytekala. Malým valčekom prejdem po ceste, jemne ho pritlačím na dule a zároveň vyrovnám nerovnosti, popichám vidličkou a dám piecť. Piekla som asi 30 min. na 180° (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Koláč sa dá krájať hneď po vychladnutí, ale najlepší je na druhý deň, keď cesto trochu odvlhne od ovocnej náplne.
zdroj: vlastný recept (inšpirovaný receptom na klasické jablkové pité/pyté: Jablkové pité)
Poznámka: Namiesto dulí môžete použiť jablká. Množstvo cukru v náplni si môžete prispôsobiť podľa svojej chuti. Keď vynecháte perníkové korenie, resp. dáte iba obyčajný kypriaci prášok do pečiva budete mať obyčajný kakaový dulový/jablkový koláč.


 ***


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk