26. 10. 2014

Hruškový džem s brusnicami

Hrušky a brusnice - výborná kombinácia nielen v koláčoch...


  • 1 kg očistené a ošúpané hrušky
  • 500g - 1kg kryštálový cukor (podľa sladkosti hrušiek)
  • prípravok s prírodným pektínom (množstvo podľa odporúčania výrobcu)
  • citrónová šťava z 1 citróna
  • 100g sušené kandizované brusnice nakrájané na drobno

Ako prvé si (podľa možnosti deň vopred) pripravím poháre. Ja to robím tak, že vyumývané a od vody odtečené poháre ešte vložím do dobre vyhriatej rúry (cca 180°), ktorú ale hneď vypnem a poháre v nej nechám vychladnúť. Pekné na strome dozreté žlté hrušky očistím, ošúpem a nakrájam na menšie kúsky. Z citróna vytlačím šťavu. Nakrájané hrušky, citrónovú šťavu a trochu cukru (2 - 3 lyžice) dám do hrnca so silným dnom a za stáleho miešania pomaly varím, až kým hrušky nezmäknú. Vypnem, nechám chvíľku povychladnúť, a potom rozmixujem ponorným mixérom na hladkú masu. Pridám prepláchnuté na drobno nakrájané brusnice a ďalej už postupujem podľa návodu na obale prípravku s pektínom. Každý želírovací prípravok je iný, preto VŽDY postupujte podľa návodu, ktorý píše výrobca na obale! Ja kupujem prednostne prípravky, ktoré obsahujú iba prírodný pektín bez zbytočnej chémie (áno, aj také sa dajú kúpiť, len treba čítať zloženie napísané na zadnej strane malinkými písmenkami). Množstvo cukru, ktoré chcete dať do džemu si určite podľa stavu zrelosti a sladkosti hrušiek (čím sladšie, tým menej cukru), následne od množstva cukru zase závisí druh a množstvo želírujúceho prípravku s pektínom (záleží od výrobcu). Na záver (pred nalievaním do pohárov), môžete do džemu pridať trochu kyseliny citrónovej, džem bude hustejší. Hotový horúci džem nalejem do čistých a suchých pohárov a rýchlo ho (ešte horúci) zaviečkujem. Poháre naukladám na plech a vložím do vyhriatej rúry (cca 180°), ktorú ale hneď vypnem a poháre v nej nechám vychladnúť. Je to niečo ako moja obdoba starej techniky, ktorú používali naše babičky (horúci džem zabaliť do deky a nechať vychladnúť). Vychladnutý džem odložím na chladné a tmavé miesto. 
Poznámka: Tento džem nie je vhodný na plnenie koláčov a buchiet, pretože vyteká.  Je to skôr džem na natieranie, napr. vianočného pečiva, do zákuskov alebo na pečivo. Farba džemu závisí od odrody a stupňa zrelosti hrušiek, ktoré použijete. Brusníc môžete dať aj viac, podľa chuti.
zdroj: vlastný recept
Pekný článok o džemoch a lekvároch si môžete prečítať napr. TU.


 ***


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk