4. 8. 2014

Kávová zmrzlina

Naša obľúbená...


  • 5 vajec
  • 250g mascarpone
  • 1 hrnček kryštálového cukru (objem 250ml)
  • 1/2 hrnčeka práškový cukor
  • 70 ml uvarená silná káva (ideálne espresso alebo aspoň zalievaná bez zrniečok)
  • 1 lyžica jemná prášková instantná káva (nie granulovaná)

Bielka vyšlahám úplne do tuha. Kým sa šlahajú, uvarím z kryštálového cukru a silnej uvarenej kávy hustý sirup. Nevarím ho zbytočne dlho, iba nechám poriadne zovrieť, aby sa cukor rozpustil a sirup zostal priesvitný. Vriaci sirup pomaly prilievam (za stáleho šlahania) do bielkov. Sneh by mal nabrať na objeme. Pridám lyžicu jemnej instantnej kávy a sneh ešte poriadne prešlahám, aby trochu vychladol. Počas šlahania ochutnám a prípadne ešte prisypem instantnú kávu podľa chuti (niektoré kávy sú slabšie). Pri príprave snehu je dobré mať pomocníka (jeden šlahá sneh a druhý leje vriaci cukrový sirup), alebo použiť šlahač so stojanom a misou, ktorý šlahá sám. V druhej miske vyšlahám žĺtky s práškovým cukrom poriadne do peny, zašlahám do nich mascarpone a túto zmes veľmi zľahka iba ručne! jemným obracaním varešky zmiešam s vychladnutými vyšlahanými bielkami. Výsledkom by mala byť jemná nadýchaná hmota. Zmes opatrne (aby nespadla) preložím do plastovej misky a dám poriadne zamraziť, najlepšie z večera do rána. Počas mrazenia nepremiešavam. Neviem, či je to našim starým truhlicovým mrazákom, alebo receptom, ale ja túto zmrzlinu naozaj nikdy nepremiešavam a žiadne kryštáliky ľadu som v nej ešte jakživ nemala.
zdroj: netuším :) robievam túto zmrzlinu už dlhé roky

Poznámka: Recept obsahuje surové vajcia. Ja osobne mám rešpekt pred jedlami zo surových vajec a toto je jeden z mála receptov, kde ich používam, aj to len preto, že mám svoje domáce vajíčka. Viem, že ani domáce vajíčka nie sú zárukou bezpečnosti, preto ak máte výhrady pred používaním surových vajec do dezertov, nájdite si prosím radšej iný recept. 
P.S. Fotka nie je veľmi vydarená, ale lepšiu nemám. Túto zmrzlinu som sa pokúšala nafotiť toto leto asi zo tri krát a vždy to skončilo sériou nie príliš vydarených fotiek topiacej sa zmrzliny :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk