13. 8. 2014

Cuketová polievka so smotanou

Jemná krémová cuketová polievka so smotanou...


Nepíšem presné množstvo surovín, polievku robievam od oka, podľa toho aké veľké cukety mám:
  • 1 - 2 ks veľká prerastená cuketa
  • voda podľa potreby
  • soľ
  • 2 - 3 ks bobkový list
  • 4 - 5 ks celé nové korenie
  • 250ml  - 500ml smotana 30%
  • mlieko podľa potreby
- cukor a ocot na dochutenie

Cukety očistím (ošúpem a vydlabem) a nakrájam na menšie kúsky (môžete aj nastrúhať, rýchlejšie sa uvarí). Nakrájanú (nastrúhanú) cuketu dám do hrnca, zalejem vodou len toľko, aby bola ponorená, pridám soľ, bobkový list a celé nové korenie a uvarím do mäkka. Vyberiem koreniny, pridám smotanu a rozmixujem ponorným mixérom úplne na hladko. Ak ste nedali príliš veľa vody, mala by vám vzniknúť primerane hustá krémová polievka. Niekedy sa to ani mne nepodarí odhadnúť, takže ak je polievka príliš hustá, jednoducho dolejem vodu alebo mlieko a krátko prevarím. Dochutím cukrom a octom. Ja dávam na 2 lyžice cukru 1 lyžicu octu. Polievka by mala mať príjemnú sladko-kyslú chuť. Polievku môžete podávať samotnú alebo aj s vajíčkom na mäkko, alebo strateným vajcom. Môj manžel má k nej rád napríklad aj opečené špekačky a ja ju jedávam len tak, s chlebom. Každému, podľa chuti...
Poznámka: Niekedy dávam do polievky namiesto klasickej smotany iba 10% smotanu na varenie plus kúsok masla.Namiesto cukety môžete použiť aj mladú letnú tekvicu s bielou dužinou.
zdroj: moja variácia na všeobecne známy recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk