18. 6. 2014

Žihľavový čaj

Žihľava (pŕhľava) dvojdomá - Urtica dioica (kopřiva). Každý rok sa teším na žihľavovú sezónu. Neviem prečo, ale mám pre túto užitočnú liečivú burinu veľkú slabosť.


A tu je recept na čaj z čerstvej žihľavy: 
Postup je veľmi jednoduchý. Mladé žihľavové lístky dám do šálky (množstvo záleží od veľkosti šálky), zalejem horúcou (ale nie vriacou) vodou, prikryjem a nechám cca 5 - 7 minút vylúhovať. Nezľaknite sa zvláštnej vône, ktorú má sparená žihľava. Čaj pijem teplý a ja osobne si ho ničím nedochucujem. Podobne pripravujem v zime aj čaj zo sušenej žihľavy. Žihľavový čaj by sa nemal piť dlhšie ako 2 - 3 týždne v kuse.

Poznámka: Pri zbere žihľavy odporúčam používať rukavice! Zbieram iba mladé, nízke žihľavové výhonky a to iba na jar (alebo potom znova na jeseň), kým žihľava ešte nekvitne. Na varenie jedla a na čaj z čerstvých lístkov používam iba najjemnejšie vrchné 4 lístky, ostatné pekné mladé listy dám sušiť na zimu, na čaj. Okrem čaju si z čerstvej žihľavy robievam polievku, omáčku (prívarok), pesto na cestoviny, žihľavové maslo aj žihľavové halušky.

Môj tip: Ak máte vlastnú záhradu, vyčleňte si nejaký odľahlý kút, ktorý netreba pravidelne kosiť a kde vám nebude vadiť trochu buriny a môžete mať svoju vlastnú žihľavovú plantáž. Ja mám v úžitkovej časti záhrady niekoľko takýchto kútov, kde okrem žihľavy "pestujem" aj iné "divo" rastúce byliny.

Upozornenie: Žihľava (rovnako ako všetky liečivé byliny) by sa nemala konzumovať vo veľkých množstvách a veľmi často. Zvlášť opatrní by mali byť chronicky chorí a starší ľudia, malé deti a tehotné ženy.
Viac sa o tejto liečivej rastline môžete dočítať napríklad TU alebo TU.

P.S. Schválne som tu nevypisovala chválospevy, čo všetko sa dá "vyliečiť" pitím žihľavového čaju. A to z toho dôvodu, že to, čo prospieva mne, nemusí vám. Odporúčam, aby si každý sám naštudoval pozitívne aj negatívne účinky liečivej rastliny, ktorú chce používať a následne sa sám (ideálne aj po porade s lekárom) rozhodol, či je tá ktorá bylina preňho vhodná.

2 komentáre:

  1. Keep on writing, great job!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. I really like your blog.. very nice colors & theme.
    Did you design this website yourself or did you hire someone to do
    it for you? Plz answer back as I'm looking to create my own blog and
    would like to find out where u got this from.
    thanks a lot

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk