14. 3. 2014

Kakaový závin kysnutý

Klasický kakaový závin so zaujímavou kakaovou plnkou...


cesto:
  • 600g polohrubá múka
  • 250 - 300ml mlieko (voda) podľa potreby
  • 1 - 2 vajcia
  • 150ml olej
  • 30g čerstvé droždie (3/4 kocky)
  • 5 lyžíc kryštálový cukor
  • štipka soli
plnka:
  • 200g hustá kyslá smotana
  • 100g kakao
  • 150 - 200g práškový cukor podľa chuti
- rozpustené maslo na natieranie

Ja som si cesto dala urobiť do domácej pekárne. Cesto si môžete urobiť samozrejme aj bez pekárne (ručne), v tom prípade si urobte kvások zo 100ml mlieka (vody), lyžičky cukru a droždia a vypracujte si mäkké nelepivé cesto. Mlieko (vodu) pridávajte postupne podľa potreby, každá múka saje tekutiny inak (spotreba tekutiny záleží tiež od toho, či dáte do cesta jedno alebo dve vajíčka). Vykysnuté cesto rozdelím na dve polovice, každú rozvaľkám,  natriem plnkou a opatrne napevno zaviniem. Obidva záviny preložím na plech vyložený papierom na pečenie (tak, aby sa navzájom nedotýkali), jemne natriem rozpusteným maslom a nechám ešte podkysnúť najmenej 1/2 - 3/4 hodinku a potom upečiem.  Ja som piekla na 180° asi 25 - 30 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).   
Poznámka: Záviny sa dajú naplniť aj inými plnkami (tvarohovou, orechovou, makovou). Namiesto mlieka na zamiesenie môžete dať aj vodu, moja babka to tak robila celý život. Záviny na foto som tiež zamiesila s vodou.
zdroj: Všeobecne známy recept na kysnuté cesto. Recept na kakaovú náplň som našla TU, alebo podobný recept je napr. aj TU na porada.sk (od  MARINKA.W.). Ale mierne som si ju upravila (dala som viac kakaa a vynechala som piškótové omrvinky).


***


1 komentár:

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk