18. 2. 2014

Šišky so smotanou

Chutné, voňavé šišky so smotanou v ceste...


  • 1kg polohrubej alebo hladkej múky
  • asi 400 - 500ml mlieka podľa potreby aj viac
  • 250ml smotana na šlahanie
  • 4 žĺtky
  • 50ml rumu
  • štipka soli
  • 4 lyžice kryštálového cukru
  • 1 kocka čerstvého droždia (42g)
- džem a práškový cukor
- olej na vyprážanie

Cesto som urobila v domácej pekárni. Ak budete robiť ručne, urobte si kvások zo 100ml mlieka, lyžičky cukru a droždia a zamieste si mäkké, vláčne a nelepivé cesto a nechajte ho dobre vykysnúť. Mlieko pridávajte postupne, podľa potreby! (každá múka saje tekutiny inak). Časť mlieka môžete nahradiť vodou, moja starká to robila bežne. Po vykysnutí cesto na pomúčenej doske veľmi jemne rozvaľkám na asi 1,5 - 2cm cm a formičkou navykrajujem šišky, nechám ich ešte na doske chvíľku podkysnúť (cca 20 - 30 minút) a vyprážam vo vyššej vrstve oleja do zlatista (šišky musia v oleji plávať). Dobre vykysnuté a vysmažené šišky by mali mať okolo stredu biely prúžok. Šišky neplním, džem dávam navrch a na tanieri ich ešte zľahka pocukrujem.
zdroj: rodinný recept/všeobecne známy recept 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk