6. 2. 2014

Plnené šišky (koblihy od Dity P.)

Legendárne české koblihy od pani Dity P., alebo jednoducho po našom plnené šišky, presne také isté, ako ich robievala aj moja slovenská starká :)


  • 30g droždia
  • 500g hladkej alebo polohrubej múky (ja dávam polohrubú)
  • 40g krupicového cukru
  • 250ml vlažného mlieka
  • 40g rozpusteného masla
  • 4 žĺtky
  • 3 lyžice rumu
  • štipka soli
- džem na plnenie
- olej na vyprážanie

Ja som cesto dala zamiesiť a vykysnúť do domácej pekárne, moje ruky už ručné miesenie nezvládajú, tak ako kedysi :). Ak sa rozhodnete robiť cesto ručne, môžete si pozrieť toto pekné názorné video s pani Ditou, ktoré nájdete v tomto linku (treba kliknúť na obrázok, kde sú koblihy/šišky). Vykysnuté cesto rozvaľkám na pomúčenej doske (na hrúbku asi tak 1cm), na polovicu cesta iba naznačím pohárom kolieska a z druhej polovice cesta navykrajujem kolieska. Na naznačené kolieska dám do stredu džem, priklopím vykrojeným kolieskom, prstami postláčam a celé naplnené koliesko vykrojím pohárom (viď video). Hotové naplnené šišky prikryjem nahriatou utierkou a nechám na pomúčenej doske 15 minút podkysnúť. Potom ich vyprážam vo vyššej vrstve oleja (šišky musia plávať) z obidvoch strán do zlatista. Šišky kladiem do oleja nakysnutou stranou dole a panvicu na minútku prikryjem (ako radí pani Dita), potom ich už dosmažím odokryté. Hotové šišky jemne pocukrujem.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk