6. 2. 2014

Jablkový koláč s dvojakým cestom

Ďalší jablkový koláč z mojej zbierky ...


Tmavé cesto:
  • 350g hladká múka
  • 120g práškový cukor
  • 2 lyžice kakao
  • 1/2 kypriaceho prášku do pečiva (6g)
  • 150g maslo
  • 1 vajce
  • 5 lyžíc vody
Svetlé cesto:
  • 3vajcia
  • 150g práškový cukor
  • 100ml olej
  • 50ml voda
  • 200g polohrubá múka
  • 1/2 kypriaceho prášku do pečiva (6g)
Náplň:
  • cca 1 kg nastrúhaných jablk
  • kryštálový cukor a mletá škorica podľa chuti
- plech na pečenie 29x39cm vysoký 4cm

Tmavé cesto: V miske rukami zmiesim suroviny na tmavé cesto. Na pomúčenej doske vytvarujem bochník a dám ho na chvíľu zachladiť do chladničky. Zatiaľ si očistím a nastrúham jablká.  Zachladené kakaové cesto rozvaľkám na pomúčenej doske približne na veľkosť plechu. Pomocou valčeka prenesiem na vymastený plech (môžete dať aj papier na pečenie) tak, aby cesto po krajoch bolo trochu zdvihnuté (aby šťava z jablk pri pečení nevytekala pod cesto).
Náplň: Jablká osladím a zmiešam so škoricou (všetko podľa chuti a kyslosti jabĺk) a dám ich na kakaové cesto. Rukami alebo stierkou ich uhladím a nalejem na ne svetlé cesto (svetlé cesto je hustejšie, preto sa na jablká trochu horšie rozotiera). Upečiem - ja som piekla asi 30 minút na 180° (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).
Svetlé cesto: Celé vajcia vyšlahám s cukrom, postupne zašlahám olej, vodu a nakoniec múku s práškom do pečiva.
Poznámka: Škoricu môžete samozrejme vynechať, ak ju nemáte radi.
zdroj: starý zošit s receptami


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk