3. 2. 2014

Čokoládová pena s mascarpone

Čokoládový dezert... sýta, kalorická maškrta, ale dobrá :)


  • 5 bielkov
  • 1 šálka (250ml) cukor krupica (jemný kryštálový)
  • 5 lyžíc vody,
  • 5 žĺtkov
  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • 250g mascarpone,
  • 200 - 250g kvalitnej horkej čokolády s vyšším obsahom kakaa

Čokoládu rozpustím nad parou (môžete aj v hrnčeku, ak si trúfate) a nechám ju trochu povychladnúť. Bielka vyšlahám do tuha. Z cukru a vody uvarím sirup (nevarím dlho, len kým je priesvitný) a vriaci sirup tenkým prúdom zašlahám do vyšlahaných bielkov a šlahám ďalej, až skoro do vychladnutia (odporúčam silný mixér). Bielka by mali nabrať na objeme. Potom vyšlahám žĺtka s cukrom a vanilkou do penista a zašlahám do nich mascarpone. Vyšlahané žĺtka s mascarpone  ručne veľmi zľahka zmiešam s vyšlahaným cukrovým snehom a nakoniec (tiež ručne) veľmi zľahka zamiešam roztopenú, už trochu vychladnutú čokoládu. Lyžicou naplním poháre alebo misky a dám do chladničky. Najlepšia je na druhý deň, keď trochu stuhne.
Poznámka: V tomto dezerte sú použité surové vajcia. Ja mám svoje vlastné domáce vajíčka. Viem, že ani to nie je záruka že sú bez salmonely, preto ak máte rešpekt pred použitím surových vajec do dezertov, nájdite si prosím radšej iný recept. Množstvo cukru v recepte si môžete prispôsobiť svojej chuti.
zdroj: vlastná variácia na všeobecne známy recept - skombinovala som niekoľko receptov, podľa našej chute (v každom mi niečo prekážalo alebo chýbalo), podobné recepty na inšpiráciu nájdete napr. TU alebo TU alebo TU alebo TU.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk