24. 1. 2014

Starkine šišky

Tohtoročné fašiangy sú v plnom prúde, a toto je jeden z mojich "šiškových" receptov po starkej (babke)...



  • 750g polohrubej múky
  • asi 450ml mlieka (vody)
  • 50ml rum
  • 5 žĺtkov
  • 3 lyžice práškového cukru
  • štipka soli
  • 75g rozpustené maslo
  • 1 kocka droždia (42g)
- džem a práškový cukor
- olej na vyprážanie

Cesto som robila v domácej pekárni. Ak budete robiť ručne, urobte si kvások zo 100ml mlieka, lyžičky cukru a droždia a zamieste si pomerne tuhé, ale mäkké cesto a nechajte ho dobre vykysnúť. Mlieko pridávajte postupne, podľa potreby. Časť mlieka môžete nahradiť vodou, moja starká to robila bežne. Po vykysnutí cesto na pomúčenej doske veľmi jemne rozvaľkám na asi 1,5 cm a vykrajujem menšie šišky (priemer 5/6cm), nechám ich ešte na doske chvíľku podkysnúť (cca 20 - 30 minút) a vyprážam vo vyššej vrstve oleja do zlatista (šišky musia v oleji plávať). Šišky neplním, džem dávam navrch a na tanieri ich ešte zľahka pocukrujem. 
zdroj: rodinný recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk