25. 1. 2014

Podkovičky z lieskovcov od T. Vansovej

Starodávny recept z kuchárskej knihy Recepty prastarej matere od T. Vansovej, ktorá po prvýkrát vyšla v roku 1914...


  • 160g masla
  • 210g hladkej múky
  • 60g práškového cukru
  • 120g mletých lieskovcov (lieskové orechy)
- práškový a vanilkový cukor na obaľovanie

Maslo nakrájam na malé kocky, alebo nastrúham a všetky suroviny zmiesim rukami v miske. Cesto sa trochu horšie zmiesuje, pretože je bez vajíčka. Treba trpezlivo miesiť, až kým sa cesto nespojí dohromady. Na pomúčenej doske urobím z cesta bochník a dám ho na hodinku zachladiť. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, rukami vytvarujem dlhý valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého rýchlo rukami urobím (ušúlam) rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie (nedávam ich veľmi nahusto). Piekla som na 180° asi 8 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé, iba zospodu upečené do bledohneda. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
Poznámka: V recepte nebolo uvedené aký druh múky sa má použiť, ja som dala hladkú.
zdroj: recept pochádza z kuchárskej knihy Recepty prastarej matere od T. Vansovej (recept č. 694 str. 323). Tu si ju môžete pozrieť/stiahnuť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk