21. 1. 2014

Medové rezy s gaštanovou plnkou

Jedna z mnohých variácií na naše obľúbené medové rezy... tentokrát s gaštanovou plnkou.


Cesto:
  • 400g hladká múka
  • 100g med
  • 100g práškový cukor
  • 2 lyžice kakao (zarovno)
  • 1 lyžička sóda bikarbóna (zarovno)
  • 2 lyžičky medovníkové (perníkové) korenie (zarovno)
  • 50g rozpustené maslo
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • mlieko podľa potreby na zamiesenie
Krém:
  • 500ml mlieko
  • 80g kukuričný škrob
  • 30g detská krupica
  • 500g gaštanové pyré
  • 250g maslo
  • 150 - 200g práškový cukor
- čokoláda na polevu (150g + kúsok masla, 1 lyžica oleja)

Cesto: Všetky suroviny zmiesim ručne v miske. Mlieko pridávam podľa potreby. Zamiesené cesto preložím na pomúčenú dosku a rozdelím na 3 časti. Každú časť rozvaľkám na pomúčenej doske na veľkosť plechu približne 30x40cm (môžete použť aj menší, ale pláty budú vyššie). Pomocou valčeka prenesiem na vymastený a hrubou múkou pomúčený obrátený! plech a upečiem. Pečiem veľmi krátko (pláty sú tenké). Ja som piekla asi 8 - 10 minút na 180° (riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak). Upečený plát zošuchnem z plechu na rovnú plochu (pozor, je síce tvrdý ale krehký) a nechám ho tam vychladnúť. Takto upečiem všetky tri pláty. Keď vychladnú, naplním ich a polejem čokoládou.
Krém: Navážim si detskú krupicu a škrob, po častiach (za stáleho miešania) prilievam studené mlieko a dobre rozmiešam . Uvarím hustý puding (treba miešať naozaj intenzívne, puding je veľmi hustý, tak dajte pozor aby sa vám neurobili hrčky). Na horúci puding priložím priesvitnú potravinársku fóliu, aby sa mi na pudingu neurobila šupka a nechám ho vychladnúť. Vychladnutý puding prešlahám a zašlahám po častiach gaštanové pyré. Maslo vyšlahám s cukrom do peny a po častiach zašlahám puding s gaštanovým pyré. Plnku si rozdelím napoly a naplním medové pláty. Trochu popritláčam, aby sa rezy pri krájaní nerozpadali (môžete aj mierne zaťažiť) a dám do chladničky. Na druhý deň polejem čokoládovou polevou. Rezy musia  postáť v chladničke najmenej 2 dni, aby zmäkli. Potom ich nakrájam ostrým nožom, ktorý si namáčam do horúcej vody.
Čokoládová poleva: Nad parou rozpustím čokoládu (ja som mala 52%) s kúskom masla, nakoniec do čokolády zamiešam lyžicu oleja (aby sa leskla) a teplú polevu nalejem/natriem na naplnený zákusok. Nechám stuhnúť a dám do chladničky.
zdroj: vlastný recept (skombinovala som overený recept na medovníkové/perníkové cesto a gaštanový krém z iného receptu, recept na cesto mám od ercicky z topreceptov, len som si ho prepočítala na polovičnú dávku)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk