21. 1. 2014

Čokoládové košíčky (pralinky) s ovocnou náplňou

Ak sa vám nedarí urobiť pekné pralinky vo formičkách (ako mne :), skúste to takto, ako to robím ja :)


  • čokoláda tmavá s vyšším obsahom kakaa (spotreba čokolády záleží od toho, koľko náplne dáte do košíčkov)
náplň:
  • 250g biela čokoláda
  • 250g malinový alebo ríbezľový džem
- papierové košíčky na pralinky (najmenšie aké dostanete kúpiť)
- ozdoby (nie je nutné)

Postup je úplne jednoduchý. Deň vopred si pripravím náplň (je jej dosť veľa, môžete urobiť len polovičnú dávku). Nad parou (alebo ak si trúfate tak môžete aj v malom hrnčeku na sporáku) zohrejem džem do bodu varu, odstavím a pridám na malé kúsky nalámanú bielu čokoládu a rýchlo miešam kým sa nerozpustí (chvíľu to trvá, kým sa to spojí dohromady). Keď sa vám čokoláda nechce rozpustiť, môžete plnku opakovane (za stáleho miešania) jemne nahriať. Hotovú náplň nechám vychladnúť a dám do chladničky, aby stuhla. Na druhý deň si na podnos alebo nejaký plech na pečenie naukladám papierové košíčky. Čokoládu (ja robím z 200g) rozpustím nad parou  a malou kávovou lyžičkou ponalievam na dno každého košíčka trochu čokolády (nedávajte veľa, aby vošlo čo najviac plnky). Počkám až stuhne (môžete to urýchliť a dať ich na chvíľku aj s podnosom do chladničky). Náplň si dám do zdobičky (úplne obyčajná s klasickou špičkou) a do stredu každého košíčka vstreknem náplň, (ideálne tak, aby po bokoch zostala skulinka skadiaľ pretečie čokoláda a urobí okolo náplne škrupinku) a zalejem teplou čokoládou (ak vám medzitým vychladla a zhustla, znovu ju zahrejte). Najlepšie keď to robia dvaja ľudia, jeden dáva plnku a druhý hneď za ním nalieva čokoládu. Hotové košíčky nechám vychladnúť a skladujem v chladničke.
Poznámka: Ja som košíčky/pralinky ešte ozdobila kvietkami z marcipánu, ktoré mi zostali po zdobení iného pečiva. Vy ich nemusíte zdobiť ničím.
zdroj: vlastný nápad, ktorý som si vymyslela, keď sa mi nedarilo urobiť pekné pralinky v silikonových formičkách :)


2 komentáre:

  1. Super nápad, díky za něj. Při nejbližší možné příležitosti vyzkouším :o) Iva

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem za pekný komentár, Ivka. Tak nech sa "pralinky" v košíčkoch vydaria a chutia :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk