17. 11. 2013

Tvarohový koláč

Tvarohový koláč v štýle cheesecake... ak máte radi tvarohové koláče, môžete vyskúšať.


korpus: 
  • 1 balenie BB keksy kakaové (130g)
  • 50g masla
krém:
  • 5 vajec,
  • 1 šálka (250ml) jemný kryštálový cukor
  • 500g tvaroh jemný
  • 500g mascarpone
  • 1 lyžica kukuričného škrobu (kopcom)
poleva:
  • džem alebo ovocný puding (1/2 litrový hrnček čerstvého drobného ovocia
  • cukor podľa chuti
  • 1 lyžička kopcom kukuričný škrob, 100 - 200ml voda)
- otváracia okrúhla forma priemer 26 cm

Ako prvé si pripravím otváraciu formu. Na dno formy dám papier a papier aj boky formy vymastím olejom. Keksy pomeliem (rozdrvím) a zmiešam s rozpusteným maslom. Vznikne keksová "drobenka" ktorú nasypem na dno formy a rukami ju rovnomerne utlačím. Na keksový podklad nalejem tvarohový krém a upečiem. Piekla som najskôr 10 minút na 180°, potom som znížila teplotu na cca 120 - 125° a piekla som ho ešte 40 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Potom som koláč ešte nechala v zatvorenej rúre úplne vychladnúť. Počas celého pečenia som rúru neotvárala. Po vychladnutí som na koláč natrela jahodový džem a dala ho zachladiť do chladničky. Podávame dobre vychladený, ale výborný je aj čerstvo upečený (len sa trochu horšie krája).
Krém: Celé vajcia vyšlahám s cukrom poriadne do peny. Zašlahám mascarpone, tvaroh a lyžicu kukuričného škrobu a nalejem na keksový podklad.
Poznámka: Aj keď sa vám bude zdať, že koláč je nedopečený, nepečte ho zbytočne dlho. Stačí keď bude upečený do hneda po okrajoch (ako na foto), stred môže byť trochu prepadnutý a "pudingovitý", po vychladnutí stuhne. Koláč môže niekedy počas chladnutia trochu prasknúť, vysledovala som, že zrejme má na to vplyv kvalita použitého tvarohu (niekedy praskne a niekedy nie). Džem môžete použiť aj iný (podľa svojej chuti), alebo v lete je na koláči výborný aj ovocný puding z drobného čerstvého ovocia. Koláč na foto je s jahodovým džemom.

Ovocný puding: 1/2 litrový hrnček čerstvého drobného ovocia  (jahody, maliny, čučoriedky, černice, ríbezle, čerešne, višne) zasypem kryštálovým cukrom a chvíľu podusím, aby ovocie pustilo šťavu (tvrdšie ovocie môžete predtým trochu rozmixovať ponorným mixérom). Kukuričný škrob rozmiešam vo vode a za stáleho miešania prilejem k vriacemu ovociu a uvarím ovocný puding, ktorým na tanieri pri servírovaní polejem hotový koláč. Puding môžete použiť horúci aj studený. Ak chcete mať puding hustejší dajte iba 100ml vody.
zdroj: starý zošit s receptami + moje úpravy


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk