27. 11. 2013

Tvarohové knedlíky

Tvarohové knedlíky (alias guľky) - rýchle sladké jedlo, obľúbené hlavne u detí. Takto ich robím ja...


  • 500g hrudkovitý tvaroh
  • cca 200g detskej krupice (alebo hrubej múky) podľa potreby aj viac
  • 2 vajcia
  • 40 - 50g masla
  • 100g práškového cukru
  • 1 malá lyžička kypriaceho prášku do pečiva (nie je nutné)
  • štipka soli
- maslo na poliatie
- orechy, mak na posypanie

Všetky suroviny zmiešam rukami, najlepšie v nejakej miske. Cesto nechám odpočívať minimálne 30 - 40 minút, aby krupica mohla nabobtnať. Ak je cesto aj po odstátí stále redšie (záleží od veľkosti vajec a tiež od suchosti/šťavnatosti tvarohu), prisypem ešte trochu krupice alebo múky a znovu nechám chvíľu postáť. Potom pomúčenými rukami tvarujem guľky približne veľkosti vlašského orecha (príliš veľké guľky neodporúčam, zle sa varia). Ja si pomáham tak, že lyžicou naberiem primerané množstvo cesta, vhodím ho do misky s hladkou alebo polohrubou múkou, jemne ho pootáčam, aby sa múka dostala na všetky strany a potom pomúčenými rukami opatrne vytvarujem guľku. Hotové guľky nahádžem do vriacej vody a varím približne 4 - 5 minút podľa veľkosti. Na začiatku varenia ich jemne ponadvihujem vareškou, aby sa neprilepili na dno hrnca.  Keď sa mi guľky zdajú uvarené, vyberiem ich z vody. Nechám na sitku odkvapkať, rozdelím na taniere, polejem rozpusteným maslom a každý si ich posype (obalí) svojou obľúbenou posýpkou. Knedličky (guľky) na foto sú s mletými orechami a s makom.
Poznámka: Kypriaci prášok do pečiva môžete vynechať, guľky budú aj tak dobré. Množstvo cukru v guľkách ( v ceste) si tiež môžete upraviť/znížiť.
zdroj: Tento všeobecne známy recept robím už dlhé roky. Recept som si kedysi dávno odpísala z nejakého starého kalendára s receptami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk