28. 11. 2013

Tvarohové knedlíky s ovocnou omáčkou

Tvarohové knedlíky trochu netradične, s ovocnou omáčkou...


Knedlíky:
  • 500g hrudkovitého tvarohu
  • 140g detskej krupice
  • 140g hladkej múky
  • 50g masla
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • štipka soli
  • maslo na potretie

Omáčka:
  • 300 - 400g ovocného džemu podľa chuti
  • 200ml vody
  • 1 lyžička kopcom kukuričného alebo zemiakového škrobu
  • cukor podľa chuti a kyslosti džemu (nie je nutné)

Knedlíky: Všetky suroviny zmiešam rukami, najlepšie v nejakej miske. Cesto nechám odpočívať minimálne 30 - 40 minút, aby krupica mohla nabobtnať. Ak je cesto aj po odstátí stále redšie (záleží od veľkosti vajec a tiež od suchosti/šťavnatosti tvarohu), prisypem ešte trochu krupice alebo múky a znovu nechám chvíľu postáť. Potom pomúčenými rukami tvarujem guľky približne veľkosti vlašského orecha (príliš veľké guľky neodporúčam, zle sa varia). Ja si pomáham tak, že lyžicou naberiem primerané množstvo cesta, vhodím ho do misky s hladkou alebo polohrubou múkou, jemne ho pootáčam, aby sa múka dostala na všetky strany a potom pomúčenými rukami opatrne vytvarujem guľku. Hotové guľky nahádžem do vriacej vody a varím približne 4 - 5 minút podľa veľkosti. Na začiatku varenia ich jemne ponadvihujem vareškou, aby sa neprilepili na dno hrnca.  Keď sa mi guľky zdajú uvarené, vyberiem ich z vody. Nechám na sitku odkvapkať, mašlovačkou natriem rozpusteným maslom a rozdelím na taniere s pripravenou omáčkou.
Omáčka: Džem zmiešam s vodou (asi 50 ml si nechám na rozmiešanie škrobu) a privediem do varu. Kukuričný alebo zemiakový škrob rozmiešam v troche studenej vody (cca 50ml) a za stáleho miešania vlejem do vriaceho džemu s vodou a uvarím ovocný puding. Puding rozdelím na taniere a pridám uvarené guľky. V lete robievam omáčku z drobného čerstvého ovocia (jahody, maliny, čučoriedky, černice, ríbezle, čerešne, višne). Postup je podobný, len namiesto džemu dám čerstvé drobné ovocie a cukor (presný recept nájdete TU)
Poznámka:  Omáčka (ako aj množstvo knedlíkov) vystačí asi tak pre 3 (max. 4) osoby. Ak ste veľkí jedáci, množstvá surovín si patrične vynásobte. Džem je najlepší nejaký dobrý domáci, ale samozrejme aj kvalitný kúpený môže byť. Mne najviac chutí omáčka z jahodového a čučoriedkového džemu alebo slivkového lekváru. Ale výborná je aj z marhuľového, malinového alebo višňového džemu. Na foto je omáčka z čučoriedkového džemu.
zdroj: starý zošit s receptami + moje úpravy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk