27. 11. 2013

Domáce rezance

Tradičné starodávne domáce rezance, alebo po našom jednoducho "slíže" :)


  • 500 g hrubej múky
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • cca 200 ml vody podľa potreby aj viac
- olej na pomastenie
- mletý mak (orechy alebo tvaroh) a práškový cukor na posypanie

Na dosku preosejem múku, urobím do nej jamku, osolím, pridám vajce a za postupného pridávania vody spracujem rukami pomerne tuhé cesto. Ak máte v domácej pekárni program na miesenie cesta, pokojne ju použite, ušetríte si ruky, pretože zamiesiť rezancové cesto z hrubej múky je celkom fuška :). Zamiesené cesto prikryjem čistou utierkou, alebo prevrátenou misou a nechám ho minimálne 1/2 hodinku odpočívať. Potom ho rozdelím na dva bochníčky a každý rozvaľkám na hrúbku približne 2 mm. Cesto poriadne pomúčim, nakrájam na pásy široké asi 5 - 6 cm, pomúčené pásy poukladám na seba (3 - 4ks) a ostrým nožom nakrájam ľubovoľne široké rezance. Ja som tento krát použila na vaľkanie a rezanie cesta strojček na cestoviny. Rezance uvarím v osolenej vode. Keď vyplávajú na vrch, ešte ich krátko povarím, vyberiem a prepláchnem studenou vodou. Nechám dobre odkvapkať na sitku a pomastím. Babka mastila bravčovou masťou, ja mastím už iba olejom. Na tanieri si každý sám rezance posype svojou obľúbenou posýpkou a pocukruje podľa chuti.
Poznámka: Moja starká (babka) vždy robila "slíže" z hrubej múky, ale môžete použiť aj polohrubú múku (s cestom sa o niečo ľahšie pracuje). Rezance (slíže) sa u nás často pridávali aj do polievok, napríklad cesnakovej alebo fazuľovej. Ja ich dávam napríklad aj do tejto cuketovej s cesnakom.
zdroj: rodinný recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk