27. 11. 2013

Bravčový perkelt

Bravčový perkelt, ako sa robí u nás doma...


  • asi 1 kg bravčové mäso (pliecko)
  • bravčová masť
  • asi 1/2 - 3/4 kg cibule, kúsok údenej slaniny
  • 3 - 4 strúčiky cesnaku
  • lyžička soli
  • 1/4 lyžičky mletej rasce alebo trochu celej rasce
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 1 bobkový list
  • 1 - 2 lyžičky sladkej červenej mletej papriky
  • štipka štipľavej mletej červenej papriky
  • malý pohár domáceho leča
  • čerstvá štipľavá paprika - čilli
  • feferónka (nemusí byť)

Na masti osmažím na drobno nakrájanú cibuľu do zlatova. Keď začne cibuľa zlatnúť pridám na malé kocky nakrájanú slaninku (stačí naozaj len kúsok) a orestujem ju do sklovita. Pridám pretlačený cesnak a krátko ho osmahnem, len aby zavoňal (jeden strúčik si odložím na neskôr). Pridám všetky koreniny, na kocky nakrájané mäso a krátko ho poopekám, aby bolo osmahnuté zo všetkých strán. Keď je mäso zatiahnuté, pridám malý pohár domáceho leča  a podlejem vodou. Vody nedávajte veľa, aby ste nemuseli na konci perkelt zahusťovať. Dusím, kým nie je mäso mäkké, zvyčajne 1 až 1 a 1/2 hodiny. Počas dusenia podľa potreby prilievam vodu. Keď varím perkelt v tlakovom hrnci, varím ho 20 minút od natlakovania (tlak č. 2), potom hrniec odstavím a zatvorený ho nechám samovoľne odtlakovať (viac informácií o varení v tlakovom hrnci nájdete o varení v tlakovom hrnci nájdete TU). Odtlakovaný hrniec otvorím, skontrolujem či je mäso mäkké a ďalej pokračujem ako pri bežnom varení. Keď je mäso mäkké, pridám posledný pretlačený strúčik cesnaku a ešte krátko povarím. Ak to nepreženiete s vodou pri podlievaní, perkelt by mal byť primerane hustý od množstva rozvarenej cibule a zeleninového leča (správne uvarený perkelt by mal mať menej šťavy ako guláš). Ak ste predsa len podliali viac vody, prípadne ste perkelt robili v tlakovom hrnci (tam sa voda nemá kde vyvariť) môžete ho trochu zahustiť ( v hrnčeku zmiešam 1 - 2 lyžice hladkej múky s vodou a za stáleho miešania vlejem do vriaceho perkeltu a na miernom ohni ho ešte krátko prevarím). Podávam s rôznymi prílohami podľa momentálnej chuti (halušky, knedlíky), alebo v prípade nedostatku času iba s dobrým čerstvým chlebom.
Poznámka: Údenej slaninky stačí naozaj len kúsok. Ak chcete, aby v perkelte bolo vidieť aj kúsky papriky a rajčín z leča, pridajte ho neskôr, v polovici dusenia. V lete dávam namiesto leča čerstvé papriky a rajčiny. Štipľavú papriku ako aj ostatné koreniny si dajte podľa svojej chute. Ak budú perkelt jesť aj deti, štipľavú papriku samozrejme vynechajte.
zdroj: rodinný recept


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk