1. 10. 2013

Cuketová polievka s bazalkou

Cuketa, bazalka a cesnak... naša obľúbená kombinácia.


  • asi 1,5kg očistená cuketa
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 lyžice olej
  • soľ
  • asi 1/2 litra voda (alebo zeleninový vývar)
  • hrsť mladých bazalkových listov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • kúsok parmezánovej kôrky (nemusí byť)

Zelenú cuketu očistím a nakrájam na kocky (keď chcete, aby sa rýchlejšie uvarila, môžete ju nastrúhať). Cibuľu orestujem na oleji do sklovita, pridám pretlačený strúčik cesnaku a krátko ho orestujem (len aby zavoňal). Potom pridám nakrájanú (alebo nastrúhanú cuketu), kôrku z parmezánu (nie je nutné), jemne osolím, podlejem vodou alebo vývarom a uvarím do mäkka. Vody/vývaru nedávajte zbytočne veľa, aby ste nemali polievku riedku. Keď je cuketa mäkká, vyberiem parmezánovú kôrku a cuketu rozmixujem ponorným mixérom úplne do hladka. Mala by vzniknúť jemná krémová polievka (záleží nielen od množstva vody, ale aj od vodnatosti/sviežosti cukety). Ak je polievka hustá, môžete ju zriediť trochou vriacej vody/vývaru a krátko prevariť. Nakoniec pridám bazalku, pretlačený druhý strúčik cesnaku a ponorným mixérom ešte raz premixujem. Už nevarím. Ochutnám, dosolím a okorením čerstvo namletým čiernym korením. Ja som bazalku nerozmixovala úplne, chcela som, aby v polievke bolo vidieť kúsky bazalky. Na tanieri môžete posypať parmezánom (nie je nutné).
Poznámka: Ak nemáte parmezánovú kôrku, môžete ju vynechať. Na túto polievku je najlepšia zelená cuketa. Polievku môžete uvariť aj zo žltej cukety (bude výborná), len nebude mať takú "peknú" zelenú farbu :)
zdroj: Zucchini basil soup + moje úpravy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk