31. 8. 2013

Polievka zo žltej cukety s bazalkou a haluškami so syrom

Jednoduchá, rýchla cuketová polievka...


Polievka:
  • asi 1-1,5kg očistená žltá cuketa (mladú cuketu môžte použiť aj so šupkou)
  • soľ
  • asi 1/2 litra voda (alebo zeleninový vývar)
  • kúsok masla alebo lyžica oleja
  • hrsť mladých bazalkových listov
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
Krupicové halušky so syrom: 
  • 2 vajcia
  • múka krupica podľa potreby (môže byť aj detská krupica)
  • 2 lyžice kopcom na jemno nastrúhaný ovčí syr Pecorino Romano (dobrý je aj náš slovenský Vršatec, alebo Parmezán)

Žltú cuketu očistím a nakrájam na kocky (keď chcete, aby sa rýchlejšie uvarila, môžete ju nastrúhať). Mladú cuketu môžete dať aj so šupkou. Osolím, podlejem vodou a uvarím do mäkka. Vody nedávajte zbytočne veľa, aby ste nemali polievku riedku. Keď je cuketa mäkká, pridám pretlačený cesnak, maslo a rozmixujem ponorným mixérom úplne do hladka. Mala by vzniknúť jemná krémová polievka (záleží nielen od množstva vody, ale aj od vodnatosti/sviežosti cukety). Ak je polievka hustá, môžete ju zriediť trochou vriacej vody (alebo vývaru). Do polievky zavarím krupicovo-syrové halušky a tesne pred dovarením pridám na drobno nakrájané bazalkové listy.
Krupicové halušky so syrom: Z vajec a krupice urobím redšie cesto, ktoré nechám chvíľu postáť. Krupica nabobtná a cesto zhustne (ak zhustne príliš, zriedim vodou a ak je cesto aj po odstátí stále riedke, zahustím krupicou). Potom pridám na jemno nastrúhaný syr. Cez "haluškovač" pretlačím do vriacej polievky halušky a chvíľu povarím. Pri týchto krupicových haluškách je niekedy ťažké odhadnúť hustotu cesta. Ak si ho urobíte príliš husté, halušky budú tvrdé a budete ich musieť dlšie povariť. Ak ho urobíte naopak riedke, halušky sa vám zase môžu rozpadnúť (rozvariť). Ak máte čas a chuť, môžete halušky zavariť do polievky pomocou malej kávovej lyžičky, budú väčšie a krajšie.
Poznámka: Polievku môžete uvariť aj zo zelenej cukety, bude výborná, len bude zelená :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk