13. 8. 2013

Jahodová smotanová zmrzlina

Naša obľúbená ovocná zmrzlina... rýchla, jednoduchá a variabilná.


  • 500ml jahodové pyré (rozmixované čerstvé jahody)
  • 100 - 200g práškový cukor podľa chuti
  • 500ml smotana na šlahanie
  • 2 ks vanilínový cukor (2x20g)
  • 1 želatínový stužovač za studena dr. oetker + 100ml vody

Všetky suroviny musia byť dobre vychladené. Najskôr vyšlahám smotanu s vanilínovým cukrom a odložím do chladničky. Dobre vychladené jahody rozmixujem, odmeriam 500ml a zmiešam s cukrom. Želatinový stužovač vyšlahám so studenou vodou a zašlahám k jahodám (pozor, v návode je vlažná voda). Odporúčam použiť misku s krytom, dosť to strieka. Potom už len jemne ručne zmiešam všetko dokopy a dám zamraziť. Počas mrazenia sa odporúča zmrzlinu viackrát premiešať. Najlepšia je po niekoľkých hodinách (treba si to odsledovať), do druhého dňa zvyčajne zmrzne na kosť, takže sa trochu horšie naberá :)
Poznámka: V pôvodnom recepte boli použité maliny a viac cukru. Množstvo cukru si upravte podľa vašej chuti a podľa kyslosti použitého ovocia. Ak z nejakého dôvodu nemôžete (nechcete) mlieko, môžete dať adekvátne množstvo rastlinnej smotany (pozor, niektoré rastlinné smotany pri šlahaní strojnásobia svoj objem!, takže je potrebné prepočítať množstvo rastlinnej smotany tak, aby po vyšlahaní zodpovedala objemu 500ml obyčajnej smotany)
zdroj: Recepty prastarej matere recept č. 765 + moje úpravy (rozrátala som si pomer surovín na tretinu, namiesto malín som dala jahody, znížila som množstvo cukru a 10g klasickej želatíny som nahradila želatínovým stužovačom za studena)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk