27. 8. 2013

Cuketový džem s citrónom a zázvorom

Už minulý rok ma zaujal jeden pekný recept na cuketový džem so zázvorom a tento rok som ho konečne, (aj keď v mojej upravenej verzii) vyskúšala a veru vôbec neľutujem, je výborný.


  • 1kg očistenej cukety
  • 2 veľké citróny (šťava)
  • 30g čerstvý zázvor (očistený)
  • 500g kryštálového cukru
  • 1 želírovací prípravok s pektínom (2:1)

Ako prvé si (podľa možnosti deň vopred) pripravím poháre. Ja to robím tak, že vyumývané a od vody odtečené poháre ešte vložím do dobre vyhriatej rúry (cca 180°), ktorú ale hneď vypnem a poháre v nej nechám vychladnúť. Cukety očistím (ošúpem, vydlabem) a nakrájam na menšie kúsky. Z citrónov vytlačím šťavu. Nakrájané cukety, citrónovú šťavu a trochu cukru (2 - 3 lyžice) dám do hrnca so silným dnom a za stáleho miešania pomaly varím, až kým cuketa nezmäkne. Tesne pred vypnutím pridám na jemno nastrúhaný zázvor. Vypnem, nechám chvíľku povychladnúť, a potom rozmixujem ponorným mixérom na hladkú masu. A ďalej už postupujem podľa návodu na obale želírovacieho prípravku. Každý želírovací prípravok je iný, preto VŽDY postupujte podľa návodu, ktorý píše výrobca na obale! Na záver (pred nalievaním do pohárov), môžete do džemu pridať trochu kyseliny citrónovej, džem bude hustejší. Hotový horúci džem nalejem do čistých a suchých pohárov a rýchlo ho (ešte horúci) zaviečkujem. Poháre naukladám na plech a vložím do vyhriatej rúry (cca 180°), ktorú ale hneď vypnem a poháre v nej nechám vychladnúť. Je to niečo ako moja obdoba starej techniky, ktorú používali naše babičky (horúci džem zabaliť do deky a nechať vychladnúť). Vychladnutý džem odložím na chladné a tmavé miesto. 
Poznámka: Tento džem nie je vhodný na plnenie koláčov a buchiet, pretože vyteká.  Je to skôr džem na natieranie, napr. vianočného pečiva, do zákuskov alebo na chlieb. Džem na foto je uvarený zo zelenej cukety, ak dáte žltú cuketu bude džem farebne ešte viac do žlta.
zdroj: inšpiroval ma tento recept: www.shizuokagourmet.com, ale nakoniec som si džem aj tak urobila "po svojom" :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk