30. 8. 2013

Cuketová polievka s bazalkou a haluškami s parmezánom

Cuketová polievka na môj spôsob... kombinácia cuketa, bazalka, cesnak a parmezán je u nás obľúbená v akejkoľvek podobe, aj polievkovej :)


Polievka:
  • asi 1,5kg očistená cuketa
  • soľ
  • asi 1/2 litra voda (alebo zeleninový vývar)
  • 1/2 zelenej papriky
  • kúsok čerstvej ligurčekovej vňate
  • kúsok masla alebo lyžica oleja
  • hrsť mladých bazalkových listov
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
Krupicové halušky s parmezánom: 
  • 2 vajcia
  • múka krupica podľa potreby (môže byť aj detská krupica)
  • 2 lyžice kopcom na jemno nastrúhaný parmezán (dobrý je aj náš slovenský Vršatec, alebo ovčí syr Pecorino Romano)

Zelenú cuketu očistím a nakrájam na kocky (keď chcete, aby sa rýchlejšie uvarila, môžete ju nastrúhať). Osolím, pridám papriku, ligurček, podlejem vodou a uvarím do mäkka. Vody nedávajte zbytočne veľa, aby ste nemali polievku riedku. Keď je cuketa mäkká, pridám pretlačený cesnak, bazalku, maslo a rozmixujem ponorným mixérom úplne do hladka. Mala by vzniknúť jemná krémová polievka (záleží nielen od množstva vody, ale aj od vodnatosti/sviežosti cukety). Ak je polievka hustá, môžete ju zriediť trochou vriacej vody (alebo vývaru). Ja som bazalku nerozmixovala úplne, chcela som, aby bolo v polievke vidieť aj malé kúsky bazalky. Do polievky zavarím krupicové halušky a hotovo.

Krupicové halušky s parmezánom: Z vajec a krupice urobím redšie cesto, ktoré nechám chvíľu postáť. Krupica nabobtná a cesto zhustne (ak zhustne príliš, zriedim vodou a ak je cesto aj po odstátí stále riedke, zahustím krupicou). Potom pridám na jemno nastrúhaný parmezán. Cez "haluškovač" pretlačím do vriacej polievky halušky a chvíľu povarím. Pri týchto krupicových haluškách je niekedy ťažké odhadnúť hustotu cesta. Ak si ho urobíte príliš husté, halušky budú tvrdé a budete ich musieť dlšie povariť. Ak ho urobíte naopak riedke, halušky sa vám zase môžu rozpadnúť (rozvariť). Ak máte čas a chuť, môžete halušky zavariť do polievky pomocou malej kávovej lyžičky, budú väčšie a krajšie.
Poznámka: Polievku môžete uvariť aj zo žltej cukety, bude výborná, len bude mať trochu inú farbu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk