3. 6. 2013

Jahodová bublanina

Jahodová bublanina z prvých tohtoročných jahôd...


  • 4 veľké vajcia
  • 350g krupicového cukru (jemný kryštálový)
  • 250g masla
  • 250ml mlieka (alebo vody)
  • 500g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva (12g)
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • čerstvé jahody (asi 1 kg)
- plech na pečenie 28x39cm vysoký 4cm

Celé vajcia vyšlahám s cukrom do peny, postupne zašlahám rozpustené vychladnuté maslo, mlieko (ja som dala vodu) a nakoniec zašlahám múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou. Cesto rozotriem na plech vyložený papierom na pečenie, naukladám jahody nakrájané na menšie kúsky a upečiem. Ja som piekla asi 25 - 30 minút na 180° (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).
Poznámka: Bublanina je dosť vysoká, treba použiť veľký plech na pečenie. Ovocie môžete dať aj iné, podľa sezóny. Táto bublanina je najlepšia hneď po upečení, do druhého dňa kvôli maslu trochu stuhne (na rozdiel od bublanín s olejom, ktoré sú vláčne aj na druhý deň). Napriek tomu mám toto maslové cesto na bublaninu veľmi rada, pretože je trochu hustejšie a aj väčšie a ťažšie  kúsky ovocia (ako napr. slivky a marhule) neklesnú na spodok cesta, ako sa to stáva pri niektorých iných receptoch. Ak z nejakého dôvodu nemôžete alebo nechcete mlieko, môžete ho nahradiť vodou alebo rastlinným mliekom. Bublanina na foto je robená s vodou.
zdroj: rodinný recept


***
Pekné, pohodové leto 2013 všetkým pravidelným aj náhodným
návštevníkom môjho blogu želám. 
Jana

***


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk