22. 3. 2013

Krehké rožteky s kyslou smotanou

Jednoduché a rýchle krehké rožteky. Recept mám od mojej maminy a je určite poriadne starý. Pamätám sa ako ich dosť často robila, keď som bola malá...


cesto:
  • 450g hladká múka
  • 250g maslo
  • 200ml kyslá smotana
  • štipka soli
plnka: 
  • orechová, maková, hustý slivkový lekvár (čokoľvek, čo máte radi)

Všetky suroviny ručne zmiesim v miske (maslo musí byť studené) a na pomúčenej doske vytvarujem bochník. Cesto sa trochu horšie zmiesuje a dosť sa lepí, ale na pomúčenej doske sa to upraví. Pomúčený bochník potom zabalím do priesvitnej kuchynskej fólie a dám najmenej na 12 hodín (najlepšie cez noc) do chladničky. Na druhý deň cesto na pomúčenej doske rozdelím na 8 rovnakých častí, z ktorých vytvarujem malé bochníčky. Každý rozvaľkám do kruhu (približne veľkosti dezertného taniera), radielkom rozdelím na 8 trojuholníkov. Na širší kraj trojuholníka dám trochu náplne a vytvarujem rožtek (rolujem zo širšej strany). Rohlíčky kladiem na plech vyložený papierom a keď sú všetky hotové, tak ich upečiem do ružova. Piekla som na 180° asi 15 minút do bledohneda (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Ešte teplé rožteky obalím v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým.
Poznámka: Do cesta nejde žiadny cukor, kypriaci prášok ani vajce. Rohlíčky sa pred pečením ničím nepotierajú. Tie na foto sú plnené s orechovou plnkou. Pomleté vlašské orechy som preliala vriacou vodou (môžete aj mliekom), tak aby plnka nebola veľmi riedka, osladila (podľa chuti) a ešte krátko povarila do zhustnutia a nechala vychladnúť. Rovnako robím aj makovú plnku.
zdroj: rodinný recept

2 komentáre:

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk