25. 3. 2013

Kokosová roláda

Jednoduchá starodávna cukrárenská klasika... v našej obľúbenej cukrárni ju popri iných "vychytených" zákuskoch s úspechom predávajú dodnes...ale doma upečená je aj tak najlepšia.


cesto: 
  • 6 vajec
  • 6 lyžíc jemného kryštálového cukru (krupica)
  • 3 lyžice oleja
  • 6 lyžíc polohrubej múky
  • 1/2 prášku do pečiva (6g)
krém:
  • 300ml mlieka
  • 1 kokosový puding
  • 150 - 200g cukru
  • 200 - 250g masla
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • 1 lyžica rumu
- marhuľový džem (môže byť aj iný)
- kokos na posypanie

Bielka vyšlahám mixérom do tuha, postupne zašlahám po lyžiciach cukor a dobre prešlahám. Znížim otáčky na minimum a postupne pridávam po jednom žĺtky a olej (po lyžiciach). Potom už len zľahka ručne zamiešam múku s práškom do pečiva. Cesto rozotriem na plech vyložený papierom na pečenie (papier jemne vymažem olejom, aby sa dal z rolády ľahšie odstrániť) a upečiem. Piekla som asi 20 minút na 180°C (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Upečený korpus ešte za tepla stočím aj s papierom na pečenie. Keď vychladne, roládu opatrne rozbalím, odstránim papier, natriem džemom a naplním.
Krém: Z mlieka a pudingového prášku varím hustý puding (môžete ho osladiť vanilkovým cukrom) a nechám vychladnúť. Ak nechcete, aby sa vám na pudingu urobila šupka, skúste na horúci puding položiť priesvitnú kuchynskú fóliu a tak nechať vychladnúť (alebo jednoducho počas chladnutia stále miešať, aby sa neurobila šupka). Ak nemám na tieto procedúry čas, šupku na vychladnutom pudingu jednoducho zlúpnem. Maslo vyšlahám s cukrom a zašlahám vychladnutý puding a lyžicu rumu (maslo aj puding by malo mať približne rovnakú teplotu, aby sa vám krém nezrazil). Korpus natriem džemom a naplním krémom. Časť krému si nechám na potretie rolády zvonka. Celú roládu bohate posypem kokosom.
zdroj: rodinný recept (všeobecne známy recept)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk