18. 2. 2013

Fazuľová polievka so slížami

Polievka môjho detstva. Dodnes ju mám rada, pretože mi pripomína kuchyňu mojej starkej. 


Polievka: 
  • 300 - 400g veľkej červenej fazule
  • 1 - 2 ks bobkový list
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 1 veľká cibuľa (alebo viac menších aj so šupkou)
  • celé čierne korenie (cca 10 guličiek)
  • 2 - 3 veľké mrkvy (alebo viac menších)
  • 1 petržlen alebo paštrnák, kúsok zeleru (alebo zelerovej vňate)
  • zemiaky cca 1/2 - 3/4 kg
  • vňať petržlenová
  • vňať ligurčeková (moja starká ju volá vegeta)
  • majorán
zásmažka: 
  • olej (masť)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • červená paprika sladká
  • studená voda
rezance: 
  • hrubá alebo polohrubá múka cca 500g
  • 1 vajíčko
  • voda
  • soľ

Moja babka aj mamina varili túto polievku v obyčajnom hrnci, no ja si to uľahčujem (a urýchľujem) a varím túto polievku v tlakovom hrnci. Fazuľu namočím večer do vody. Ráno vodu zlejem, nalejem čistú (asi 2 - 2,5 l) a fazuľu uvarím v tlakovom hrnci s koreninami, celou cibuľou a celými strúčikmi cesnaku (nesolím). Ja mám tlakový hrniec Fagor a mne stačí variť fazuľu cca 30 minút od natlakovania, potom hrniec vypnem a nechám ho sám odtlakovať. Zatiaľ si očistím zeleninu, alebo uvarím rezance. Keď je hrniec odtlakovaný, pridám mrkvu a zemiaky nakrájané na kocky. Petržlen a zeler dávam celý (len aby sa vyvaril). Zeleru stačí naozaj len kúsok, v núdzi postačí aj vetvička zelerovej vňate. Osolím a podľa potreby dolejem vodu. Tlakový hrniec zavriem, natlakujem a varím cca 8 - 10 minút od natlakovania. Vypnem a nechám samovoľne odtlakovať. Keď sa hrniec odtlakuje, otvorím ho a pridám nadrobno nakrájanú petržlenovú a ligurčekovú vňať (ligurčekovej stačí kúsok - je veľmi aromatická) a majorán, ktorý pomrvím v dlaniach aby lepšie uvoľnil arómu. Dolejem vodu (ak treba) a nakoniec pridám zásmažku. Na masti (alebo oleji) osmahnem cca 2 lyžice múky, pridám mletú červenú papriku, zalejem studenou vodou (cca 200ml) a vlejem do polievky. Polievku nechám ešte krátko prevrieť, prípadne dochutím, dosolím a hotovo. Servírujem s domácimi rezancami (po našom "slíže"), ktoré si každý pridá do taniera podľa svojej chuti. Polievka by mala byť hustá, ako sa u nás hovorí - mala by v nej lyžica stáť :)

Domáce rezance (slíže): Moja starká (tak u nás voláme babku) vždy robievala rezance z hrubej múky, ale pokojne môžete použiť aj polohrubú. V miske si zmiesim cca 500g hrubej (alebo polohrubej múky), jedno vajíčko, soľ a trochu vody (podľa potreby) na husté nelepivé cesto. Preložím ho na pracovnú dosku, rozvaľkám na tenko a nakrájam na pásy široké cca 5 - 6cm. Pásy cesta dobre pomúčim, naukladám na seba (3 - 4ks) a ostrým nožom nakrájam rezance. Rezance uvarím vo vriacej vode. Po vybratí z vody ich prepláchnem studenou vodou a omastím.
zdroj: rodinný recept 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk