10. 1. 2013

Jablkové koláčiky - tartaletky

Minimum surovín, trochu námahy a vášho času a za chvíľu máte na stole 12 chutných jablkových koláčikov ...


cesto:
  • 250g hladkej múky
  • 80g prášk. cukor
  • 150g maslo
  • 1 vajce
plnka:
  • 50g maslo
  • 2 vajcia
  • 50g práškový cukor
  • 20g kukuričný škrob
  • 50g mleté mandle
  • 2 - 3 jablká (podľa veľkosti) - ošúpané a nakrájané na malé kocky
- 12 ks formičky na tartaletky (moje majú priemer 10 cm)

Z múky, cukru, masla a vajíčka si zamiesim linecké cesto. Na pomúčenej doske urobím z neho bochník a dám ho zachladiť aspoň na 30 minút do chladničky. Medzitým si pripravím plnku a očistím a nakrájam jablká. Všetky suroviny na plnku jednoducho vyšlahám šlahačom, aby sa dobre spojili. Formičky na tartaletky si nahrubo vymažem maslom (aby sa tartaletky dobre vyklápali). Zachladené cesto rozdelím na pomúčenej doske na 12 rovnakých kúskov. Každý kúsok jemne rozvaľkám do kruhu, vložím do tartaletky a prstami dotvarujem, aby cesto bolo rovnomerne hrubé na dne aj na bokoch. Do cestom vyložených formičiek rovnomerne lyžicou rozdelím plnku a naukladám na drobno nakrájané jablká. Upečiem. Ja som piekla na 180° asi 20 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Po upečení nechám chvíľku vo formičkách a potom ešte teplé tartaletky opatrne pomocou vidličky vyberiem a nechám vychladnúť na mriežke alebo na len tak, na pracovnej doske. Hneď po upečení sú chrumkavé, ale na druhý deň trochu odvlhnú a sú mäkšie.
zdroj: starý zošit s receptami + moje úpravy

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk